Основната фигура зад успеха на Uber е съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик
Основната фигура зад успеха на Uber е съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик

Eдна млада американска компания е на път да промени из основи цяла световна индустрия. Тази компания се казва Uber, занимава се с транспортни услуги и прави нещо изключително просто - служи като посредник межди шофьорите и пътниците, като управлява цялата комуникация между тях чрез мобилни приложения.
Uber е основана в Сан Франциско през март 2009 г. и 5 години по-късно вече е бизнес на стойност над 18 млрд. долара, който удвоява приходите си на всеки шест месеца. При това компанията е смятана за най-голямата заплаха за таксиметровата индустрия в глобален мащаб и продължава да предизвиква множество съдебни дела и законодателни промени в редица страни. Неотдавна стана причина за безпрецедентна стачка на таксиметровите шофьори в Европа. Как се стигна дотук и какви са причините за този феноменален възход?
Преди всичко си струва да се каже, че Uber не изникна от нищото. Компанията е част т.нар. икономика на споделянето - тенденция, при която определен недостатъчно използван ресурс (например автомобили или недвижими имоти) се отдава временно на клиенти, които имат нужда от него.