Как пътува Иван?

Нека ви представим Иван. Той обича да пътува - с малка или с по-голяма компания, със семейство или с приятели, по личен или по служебен повод. Решава да отиде на море в чужбина. Влиза в някоя случайна туристическа агенция, харесва си почивка, отива и прекарва добре. По същия начин може да организира сам ваканцията си и чрез онлайн резервации за полети и за нощувки.
Но Иван работи във фирма, която вече има сключен договор с т.нар. travel management company, или компания за управление на пътуванията. Логичният въпрос е какво точно означава това и каква е ползата за Иван. От Sun Spree Travel Partner, официален представител на International Travel Partnership за България, разясняват ситуацията по следния начин: "Представете си, че Иван е медицински представител в голяма фармацевтична фирма. Той трябва поне два пъти седмично да пътува до различни градове, в които му се налага да нощува. Иван е и командирован служител. Когато неговата компания работи с нас, той може да ползва преференциални цени за настаняване в различни хотели из страната. Ние получаваме тези цени на база сериозен годишен оборот към хотелите чрез още поне 20 такива служители като Иван, които изпращаме там всеки месец".
Като един отговорен медицински представител нашият герой се грижи за своите партньори - лекарите. За целта му се налага често да организира и работни вечери, обеди, семинари. Тъй като това е допълнителна дейност, той може да се обърне към компания за управление на пътуванията. Тя разполага с ивент отдел, който ще избере най-подходящото място за неговата цел, ще състави меню, ще подбере напитки, ще отпечата подходящи рекламни материали, ще организира транспорт и т.н. "Мнозина си представят тази професия като едно безкрайно парти или коктейл, но всъщност зад всяко успешно събитие се крият десетки тънкости, които може да бъдат и много неприятни подводни камъни", споделя управителят на Sun Spree Мария Костова.
Понякога на Иван му се налага да пътува и извън страната, до централата на своята фирма например. За него специално се купуват билети по предварително одобрени цени. Стандартно всички агенции и онлайн платформи работят, като получават нетни цени и добавят към тях такса обслужване. "Мнозина се заблуждават, че виждайки цена на билет до Виена в интернет от 200 лв., това е крайна цена. Там обаче комисионата за обслужване на резервации на билети за Европа е 40 лв. Ние се стремим да предлагаме тази услуга на база различни продукти, които купува от нас клиентът. Ако той е абониран за по-голямата част от тях, то неговата такса ще е по-ниска", обясняват от Sun Spree Travel Partner.
За мероприятия в чужбина чрез травъл мениджмънт агенцията Иван може да запази места за свои клиенти лекари за конгреси в чужбина, да организира за тях специални посещения и т.н.
А когато дойде време за неговата лична почивка, той ще получи специално отношение от агенцията и най-добрите оферти за отдих. Защото Иван е част от партньорската корпоративна структура и ползва всички нейни привилегии и предимства.
Освен Иван колегите му във финансовия отдел също могат да си отдъхнат с облекчение - те ще платят изгодно за използваните от компанията услуги. За командировките в страната ще получат обща фактура в края на месеца, за която да платят отсрочено например. Това позволява да се направи много точен разчет за всички разходи. Според проучване пътуванията и свързаните с тях услуги са второто най-сериозно перо като разход за всички големи фирми след заплатите и бонусите.
Иван и компанията, в която работи, могат да спестят време, човешки ресурс и финансови средства със сигурен партньор в сектора на бизнес туризма.