Давид Риос
Давид Риос

"Всички клиенти са добри", казва Давид Риос - посланик на висшата мода в коктейлите, който умее да накара всеки хедонист да остави сетивата си на 20-годишната му страст да изследва алкохола и да създава нови тенденции в миксологията. Давид е победител в най-голямото и авторитетно годишно състезание за бармани Diageo Reserve World Class 2013, в което професионалисти от над 40 страни показват новаторство, творчество, скорост, техника, стил и изследователски нюх, работейки с напитки от портфолиото на Diageo. Едноседмичният финал се провежда на круизен кораб, където Давид работи с изпитани ризърв марки - Johnnie Walker Gold Label Reserve, The Singleton, Bulleit, Talisker,
Cardhu, Ciroc, Ketel One, Tanqueray No TEN, Zacapa, Don Julio, но и със съставки, препращащи към традициите на страните, през които минава корабът. "Тъй като работата ни вече много прилича на дейността на готвачите, една от задачите беше да включим влиянието на средиземноморски ястия и напитки в коктейл културата. Моето вдъхновение дойде от лавандуловите градини. Използвах текила Don Julio Blanco, много цитрусова и ароматна, към която добавих ликьор от череши и натурални череши, дафинов лист и лавандула, така че да се подсили нейният вкус. Всичко е въпрос на изследване на основната напитка, така че да не я заличиш, а да я изтъкнеш", обяснява Давид, който работи в Jigger Cocktail Bar. "Барът ни не е много голям, защото искаме да сме близо до клиентите - не просто да сервираме един коктейл, а да ги накараме да се отпуснат в преживяването, свързано с него. Представете си още дърво, уютни старинни мебели, джаз и блус."
Победата в Diageo Reserve World Class носи още имидж и клиенти с нетърпеливо небце, но и те превръща в посланик на професията по света, което дава възможност да обогатяваш собствения си опит и да откриваш интересни съставки и материали. "Професията е толкова динамична, че всеки ден се появяват нови технологии и инструменти за приготвяне на коктейли. В крайна сметка за това харчим всичките си пари", добавя Давид, който вдигна летвата по време на първия етап от дебютното за страната ни състезание Diageo Reserve World Class. Бармани от България се включват в битка за големия финал, след която може да очакваме по-високи стандарти в индустрията и преобразена култура на консумация на алкохол. Националният ни шампион ще бъде избран чрез състезание от 3 етапа, които ще запознаят участниците с три различни теми, свързани с барманството. След всяко предизвикателство те ще публикуват свои авторски коктейли на българския уебсайт на конкурса. Националният ни победител ще вземе участие в световните финали през септември 2015 г.   

За повече информация: www.worldclassbulgaria.com или www.facebook.com/WorldClassBulgaria