Йошка Фишер
Йошка Фишер

Спомняте ли си как до съвсем неотдавна германските политици и журналисти уверено обявяваха, че Европа е излязла от кризата. Те смятаха, че родината им и Европейският съюз са преживели бурята. Днес знаем, че това твърдение изобщо не е вярно. За пореден път Гърция разби всички заблуди.
Още преди лявата партия СИРИЗА да постигне убедителна победа на последните парламентарни избори в Гърция, беше ясно, че кризата не просто не е приключила, а е много по-опасна отвсякога. Режимът на строги икономии - политиката, която ни спасява кожите при слабо потребление - просто не действа. В свиващата се икономика делът на външния дълг спрямо БВП на една държава по-скоро нараства, отколкото да спада. А европейските държави, които се пребориха с рецесията, изпаднаха в дълбока депресия, която доведе до масова безработица, смущаващо високи нива на бедност и гаснеща надежда.
Предупрежденията за внезапна и враждебна политическа реакция останаха нечути. Правителството на Ангела Меркел бе заслепено от повтарящата се мантра колко опасна е инфлацията.