Чистият мононатриев глутамат не изглежда особено привлекателно, но е удобен за съхранение и приложение
Чистият мононатриев глутамат не изглежда особено привлекателно, но е удобен за съхранение и приложение

Мононатриевият глутамат, известен и с англоезичното съкращение MSG (Monosodium glutamate), с означението E621 по европейската класификация за хранителни добавки, както и с разговорното "китайска сол", е едновременно най-използваният и, заслужено или не, най-набеденият вкусов подобрител. Наричат го още "петият вкус", защото предизвиква специфично вкусово усещане, различно от познатите сладко, кисело, солено и горчиво. Вече повече от век широко се използва в хранителната индустрия и кулинарията и присъства в голям брой хранителни продукти, включително в сосове, чипсове, снаксове, майонези, в китайската храна, както и в пълния фастфуд асортимент.
Основната причина за тази популярност на мононатриевия глутамат е неговата способност да засилва вкусовите усещания, т.е. да прави храната по-вкусна и да увеличава апетита. В същото време MSG е евтин, лесен за произвеждане, съхранение и приложение. Той е класифициран като безопасен за хората продукт от всички регулаторни агенции по храните в света. Повсеместната му употреба обаче предизвиква основателни въпроси и тревоги. Мнозина родители например се питат дали тази съставка не е пристрастяваща и дали не вреди на децата.