Песимизмът изчезва, когато си представим бъдещето и най-после открием българската мечта
Песимизмът изчезва, когато си представим бъдещето и най-после открием българската мечта

България посреща 20. век с национален идеал - Санстефанския. Тя не бе изключение; всички на Балканите мечтаеха за национално обединение. И понеже това е игра с нулева сума, в която успехът за един е провал за друг, сръбското "Начертание", гръцката Мегали идея и дори албанската Призренска лига бяха програми за квадратурата на кръга. Никому не бе съдено да постигне максимума.
Санстефанският идеал катастрофира през 1918 г. с последните велики победи на бойното поле. След тях започна перманентна гражданска война, в която 1941 -1944 бе само кратка интермедия. Междувременно, появиха се две нови национални цели: да се върви на Изток, после да се върви на Запад. Девети септември облече Изтока с идеите на комунизма. Десети ноември зададе метафората "път към Европа", т.е. на Запад. Това означаваше членство в НАТО и Европейския съюз.
През 2007 г. България го постигна и за първи път от 20. век насам се поздрави с успех. След като три поколения загубиха три войни (Първата световна, Втората световна и Студената), историческият късмет и усилията на елита дадоха резултат.