Васил Мирчев с наградата за най-добър семеен бизнес в Централна и Източна Европа
Васил Мирчев с наградата за най-добър семеен бизнес в Централна и Източна Европа

Българските предприемачи Васил и Александра Мирчеви, собственици на "ВМ Финанс Груп" и издатели на списание "Мениджър", взеха голямата награда "Най-добър семеен бизнес в Централна и Източна Европа" на австрийската банка "Гутман". Те получиха и още два приза на банката - "За благотворителност в Централна и Източна Европа" и "Най-добър семеен бизнес в България".
В надпреварата участваха 66 семейни компании от България, Чехия, Унгария, Полша, Украйна и Русия. Те развиват бизнеса си в различни сфери и са едни от най-големите работодатели, инвеститори, филантропи и новатори в своите страни.
Наградите "Гутман" за най-добри семейни компании в Централна и Източна Европа се присъждат след много прецизен и обективен подбор, който се извършва по високи стандарти, разработени от IESE Business School в Барселона. Коя компания ще бъде отличена, решава специален комитет по наградите с председател проф. Джон Дейвис, завеждащ Факултета по семеен бизнес в Harvard Business School.
"Гордеем се като българи, че получихме голямата награда "Гутман" в състезание с най-добрите семейни компании в цяла Централна и Източна Европа, както и другите две награди. Това е признание за нашия труд, за общия стремеж на нашите фирми към подобряване на управлението и въвеждане на по-ефективни стратегии. Нашите компании израснаха през последните години и това вече се оценява и отвън", каза Васил Мирчев, който е председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ВМ Финанс Груп".
"ВМ Финанс Груп" управлява
12 компании в България и чужбина, които оперират в различни сектори на икономиката - бързооборотни стоки, услуги, сградни инсталации и технологии. Васил и Александра Мирчеви са физически собственици на списание "Мениджър" и на сайтовете "МениджърНюз" и "Обекти.бг". "ВМ Финанс Груп" има над 1200 служители. През 2014 г. групата плати 59 млн. лв. данъци.
Банка "Гутман", с главен офис във Виена и клонове в Будапеща, Прага и Залцбург, е една от водещите частни банки в региона. Притежава над 18 милиарда евро управляеми активи. Семейство Кахане притежава 80% от банка "Гутман" и банката се управлява от 14 съдружници съсобственици, които участват лично във взаимоотношенията с клиентите.