Спонсорство с ръка на сърцето

През октомври тази година България за кратко беше волейбол. За пръв път след историческото за българския футбол американско лято '94 един спорт успя да ни обедини - от президента и премиера до последния човек в държавата, в една надежда за нещо голямо и хубаво. И този път завършихме без медали от голямо първенство, но останаха и съпреживените с момчетата на Пламен Константинов моменти на подем и всеобща радост от победите им срещу достойни съперници.
Дори в тези дни на положителни очаквания обаче в медиите и социалните мрежи се появиха мненията на загрижени от факта, че гордостта на България се спонсорира от голяма международна верига хипермаркети. Това беше възприето от тях едва ли не като посегателство върху националното ни достойнство. Разбира се, не трябва да се пренебрегва и предизборната обстановка, в която се провеждаше кампанията на Lidl, когато патриотичната тема беше една от пистите за състезание между много партии.
Внимателният и непредубеден анализ показва, че тази кампания беше всъщност един от малкото примери на точно премерена кампания в печатните и електронните медии на основата на спонсорство на отбор.