Тексас в центъра на София

ЗАК КОЛИЪС е изпълнителен вицепрезидент на отдел "Международни операции" на Texas Chicken. Над 10 години той води марката към растеж и успех в глобален мащаб. Отговаря за 1475 ресторанта в 23 държави, като международното присъствие на бранда непрекъснато се разраства.

- Завладявате нови пазари от десетилетия. Защо решихте да дойдете в България сега?
- Основната причина е, че намерихме подходящ партньор. "Синема Ентъртейнмънт" се справя чудесно в продажбата на храни и обслужването на клиенти. Разбира от недвижими имоти - а това е много важно за избора на локации - и има опит в работата със западни компании. Живях и работих във Варшава през 1993-1994 г., точно след падането на стената. Мисля, че бе нужно време на тази част от света да развие правилните собственици на бизнес. А и България е третият най-голям пазар по консумация на пилешко в Европейския съюз - българинът консумира средно по 38 килограма пилешко годишно.

- Центърът на София е наситен с ваши конкуренти. Защо и вие предпочетохте тази локация за първото си заведение?
- Избрахме това място, защото е централно и видимо. Когато си нов на пазара - а в България никой не знае за Texas Chicken, - локацията не е просто локация - тя е и билборд. Затова е важно да имаме ресторант на такава улица (бел. авт. - пл." Славейков"). А и когато отвориш заведение в такъв район, където наемите не са по джоба на всеки, хората си казват "Това е истинска западна марка" и започват да ти имат доверие. Разбира се, че конкуренцията тук е голяма - те мислят точно като нас. Но вярваме, че пазарът е достатъчно голям за всички. Съперниците ни също предлагат чудесни продукти и дори да не успеем да привлечем техни клиенти, поне ще дадем на хората възможността да опитат най-вкусното пиле в света.

- Напоследък веригите за бързо хранене започнаха да предлагат и здравословни храни. Вие работите ли в тази насока?
- Пилешкото като цяло е по-здравословно, а ние сервираме само пилешко, което ни дава предимство пред конкурентите. През последната година елиминирахме употребата на трансмазнини и започнахме да предлагаме и салати като гарнитура, а не само пържени картофи. Предлагаме и сокове и вода освен газирани напитки. Периодично предлагаме и продукти без тесто. Порциите ни варират по размер - както за клиенти с по-голям апетит, така и за тези, които следят приема си на калории. Може да сме в бизнеса с пържено месо, но разбираме, че хората искат да имат избор и от здравословни храни.

- Как Texas Chicken ще стане разпознаваема верига, как ще привлечете клиенти, които отдавна са свикнали с KFC и McDonald's?
- Идеята ни е да общуваме с хората, да им покажем какво ни прави различни и защо трябва да опитат продуктите ни. Предлагаме и специални оферти, тъй като опитът е важен фактор. Разпространяваме посланието си и в социалните мрежи. Вече имаме Facebook страница, а сайтът ни ще заработи съвсем скоро. Важна част от процеса е и рекламата "от уста на уста". Когато клиентите останат доволни, те ни препоръчват на свои близки и приятели. Само за няколко часа от престоя ми в България видях, че мнозина са наистина доволни от нас и се връщат. Смятаме, че българите са готови за промяна. KFC и McDonald's отдавна са на местния пазар, но хората обичат новото и различното, особено младите на възраст 15-40 години, които се надяваме да привлечем. Затова вярваме, че ще успеем да се утвърдим.    

CHURCH'S CHICKEN възниква през 1952 г. в Сан Антонио, Тексас, по идея на Джордж У. Чърч. Веригата започва глобалната си експанзия през 1979 г. под името Texas Chicken и бързо печели милиони почитатели със специалитетите си - медени бисквитки и сочно хрупкаво пиле. Днес тя разполага с над 1700 заведения в 23 държави.

Адресите на Texas Chicken са:
София, пл. "Славейков" 6;
София, жк "Дружба 1", бул. "Цветан Лазаров", срещу блок 182;
Кино "Арена Запад", София