Според проучване от 2015 г. през живота си средният американец прекарва цели 10,3 години в офиса, пет от които седейки зад бюро. Картината в Европа не е много по-различна.
Връзката между дизайна на офиса и продуктивността на хората, които работят в него, е известна още от началото на 20. век. Историята помни безброй експерименти в търсене на най-доброто работно място - от легиони гледащи в една посока бюра в първите големи офиси, през ужасните кабинети кутийки от 60-те години, до днешните отворени пространства.
Новите тенденции в дизайна на офисите идват от технологичните гиганти в Силициевата долина. Там разкрепостеността на работното място веднага се отразява в интериора. Голяма роля в този процес играе лично покойният Стив Джобс. Той е имал истинска фиксация върху "непланираното сътрудничество" - разбирането, че добрите идеи се раждат много по-често при случайни срещи и неангажиращи разговори, а не след планирани съвещания. При проектирането на офисите на Pixar в Калифорния още в края на 90-те години Джобс изисква от архитектите да осигурят в центъра на сградата свободно пространство, наситено с дейности, които да привличат всички работещи там.