Основателят на Siemens AG Вернер фон Сименс
Основателят на Siemens AG Вернер фон Сименс

Миналото и бъдещето на технологиите си дават среща в един от най-старите музеи в България. Siemens България и Националният политехнически музей представят изложба по случай 200-годишнината от рождението на прочутия изобретател, предприемач и основател на Siemens AG Вернер фон Сименс (1816-1892).
Едномесечната изложба, представяща живота, постиженията и наследството на Вернер фон Сименс, ще отвори врати на 6 октомври в залите на музея на ул. "Опълченска" 66 в София.
Идеята на изложбата "Завръщане в бъдещето" е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух на компанията и днешните є постижения и философия, които є позволяват да бъде неизменно на гребена на технологичната вълна вече близо 170 години.
За изложбата Националният политехнически музей ще извади от фондовете си предмети, уреди и други материали, свързани със Siemens, които хвърлят светлина върху развитието на технологиите от края на 19. век до днес. Обединявайки автентичните артефакти със снимки от архивите на германската компания, повечето от които непоказвани досега в България, изложбата разказва не просто за хода на техническия прогрес, но и за бита и ежедневието на българина, част от което са били тези предмети и технически средства.
12-те табла с архивни снимки са обединени в няколко категории, които имат за цел да представят различни аспекти от живота на Вернер фон Сименс, неговите изобретения и предприемачески начинания, новаторските му социални програми и ключовите етапи в развитието на компанията през десетилетията.
"Уникалните снимки от архива на Siemens, представени в мобилната експозиция, ще върнат посетителите на музея назад към зората на съвременните технологии, когато геният на един човек е бил в състояние да промени хода на технологичното развитие на цялото човечество. Основателят на Siemens AG Вернер фон Сименс е бил именно такъв човек и ние се радваме, че имаме възможност да представим неговия забележителен житейски път и изобретения в сътрудничество с уважавана институция като Националния политехнически музей", споделя д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България.
Затвърждавайки символичната връзка между миналото и бъдещето, в началото на тази юбилейна година Siemens лансира новия си корпоративен слоган Ingenuity for Life. "Буквално преведено, Ingenuity означава находчивост, изобретателност, способност за решаване на проблеми. Днес изобретателността е повече от всякога задължителна за всяка компания, която иска да оцелее и просперира на един динамично развиващ се и трансформиращ се пазар", обяснява д-р инж. Манолова. Ingenuity for Life - това е инженерно съвършенство, предприемачески дух и иновационна сила в подкрепа на клиента. Зад самата дума Ingenuity се крият три други англоезични понятия, а именно innovation, engineering и genius. "Вече близо 170 години Siemens е олицетворение на инженерния гений, който прави живота на хората по-добър чрез силата на иновациите. Продуктите, решенията и услугите, които предлагаме, променят средата, в която живеем, и създават дългосрочна добавена стойност за клиентите, общностите и обществото като цяло. Това е смисълът на "for life" и ние сме много горди, че пазим живи духа и заветите на Вернер фон Сименс за иновации в полза на хората", добавя главният изпълнителен директор на Siemens България.