Идеята за лицето на героинята артистът нарича "ефекта на Дориан Грей"
Идеята за лицето на героинята артистът нарича "ефекта на Дориан Грей"

Късометражната анимация "Сляпата Вайша" попада в номинациите за наградите "Оскар", 2017 г., след финална селекция, направена сред 77 заглавия. Роденият в Кюстендил Теодор Ушев е сценарист и режисьор на филма, който е по едноименния разказ на Георги Господинов и с музика на Никола Груев-Котарашки.
Отзивите за него са не просто добри. Леа Пикет от Chicago Reader пише: "Скъсайте плика с моя победител в категорията и ще прочетете името на Теодор Ушев и филма му "Сляпата Вайша" - история, толкова проста, странна и парадоксална, че ще омагьоса както децата, така и възрастните". Boston Globe определя филма като "най-добрия в категорията", San Francisco Chronicle твърди, че е "най-сериозният кандидат за наградата", а New York Post го нарича "мрачен и красив".
Тео прочита разказа на Господинов преди шест години, но има твърде много работа, за да се захване с него, и складира идеята "сред бъдещите филмови проекти". В началото на 2014 г. той нахвърля драфта за два часа с дъщеря си Алекс, защото иска да направи филм за деца от 9 до 99 години.