Никос и Цветомир получиха наградата от глобалния посланик на Glenfiddich Струан Грант Ралф (крайния вляво) 
и Калоян Александров, посланик на марката
за България (крайния вдясно)
Никос и Цветомир получиха наградата от глобалния посланик на Glenfiddich Струан Грант Ралф (крайния вляво) и Калоян Александров, посланик на марката за България (крайния вдясно)

Glenfiddich World's Most Experimental Bartender е състезание като никое друго в света. То предизвиква водещи бармани от цял свят да пренапишат правилата на съвременното коктейлно изкуство в търсене на нови вкусове, усещания и преживявания. Тази година за първи път България стана част от глобалната надпревара и единствената държава от Източна Европа, поканена за участие.
Барманите, които се включиха в състезанието, вече са майстори на своето изкуство, затова от тях не се очакваше просто да създадат нова рецепта за коктейл, а да мислят различно и да експериментират отвъд границите на чашата. Предизвикателство към тях бе да изберат партньор от сферата на занаятите или изкуствата, заедно с когото да създадат едно цялостно уникално преживяване.
Финалът на българското издание се проведе на 11 юли. Четири двойки представиха своите иновации пред журито и гостите. Първи бяха Никос Хляпас и шеф-готвач Цветомир Николов, които поднесоха експлозивна комбинация от аперитивен коктейл и азиатска кухня. Втората двойка експериментатори Галин Ганчев и дърворезбарят Михаил Ненов представиха своя собствена мини Solera система, направена от български бял дъб.