- Кандидатствате за позицията "дясна ръка" на шефа?
- Да, може да разчитате на вродените ми заложби всеки път, когато някой в екипа трябва да се сплаши.
- Кандидатствате за позицията "дясна ръка" на шефа? - Да, може да разчитате на вродените ми заложби всеки път, когато някой в екипа трябва да се сплаши.

Чарли Мънгър, Чейс Кери, Уил Уайтхорн - разпознавате ли някое от тези имена и знаете ли с успеха на кои компании са свързани? Добре, нека пробваме с други три имена: Уорън Бъфет, Рупърт Мърдок, Ричард Брансън. Веднага се сещате за имената на компаниите, свързани с тях, нали?
Причината, за да не познавате първите, е, че те рядко са били под светлината на прожекторите. Те по-скоро са се подвизавали в сянката на съответното име от втория списък - на големия лидер и изпълнителен директор. Избрали са и са играли ролята на дясната ръка на шефа. А вие имате ли дясна ръка?

Защо ви е
Необходимостта от дясна ръка изниква, когато компанията стигне между 50 и 500 човека. Тогава, когато вътрешните и външните проекти, по които работи бизнесът, се увеличат толкова, че е трудно за един човек да се справя и да движи всичко на стратегическо ниво. Идва момент, в който дори и съвършената организационна структура и хора в нея не могат да компенсират нуждата от намесата на лидера.