Когато една стая е заключена, трябва ли да се опитваш да я отключиш?
Когато една стая е заключена, трябва ли да се опитваш да я отключиш?

Ключовете от апартамента им даде съседката от долния етаж. Беше още запазена жена, но край устата є вече бяха започнали да се появяват онези издайнически бръчици, които бележат границата между лятото и есента на женската участ.
- Хазяинът е капитан далечно плаване. Идва си рядко. Апартаментът е напълно обзаведен. Той се надява, че ще пазите покъщнината като своя. Една от стаите е заключена, всичко останало е на ваше разположение.
Близнаците чуха за заключената стая уж покрай другото, но това остана в главите им.
Сутрин семейството ходеше на плаж. Разходката до градския плаж през уличките на крайморския град имаше своето неописуемо очарование за деца, расли в столицата. Прибираха се от плажа в ранния следобед, обядваха и после си почиваха. Бащата четеше вестник, а майката - книжка. Близнаците уж също си намираха разни занимания, но призракът на заключената стая от ден на ден ги притегляше все по-силно. И затова тайно започнаха издирването на ключа от стаята из жилището - в чекмеджетата на библиотеката в хола, из гардероба в спалнята, из шкафовете в кухнята, дори в стария, посивял от стоенето на открито сандък на балкона.