7-милионна България не може да има над 300 болници
7-милионна България не може да има над 300 болници

Няма две мнения по темата - здравеопазването и образованието у нас се влошават, въпреки че финансирането им през последните години значително (особено при здравеопазването) се увеличи. Защо така се получи, е сложен въпрос с разнообразие от отговори, предизвикателството е да се стигне до решение как пропадането да спре и тези критични за модерната държава системи да тръгнат нагоре.
Икономиката на България се разви положително през последния четвърт век, далеч не отлично. Даже вечният ни партньор в опашкарството Румъния ни изпревари и продължаваме да сме последни в ЕС. Но въпреки всичко прогресът е забележим, а БВП по прогнози ще мине 53 млрд. евро през 2018 г. - ако някой ми го беше казал през тежката 1998 г., щях да се изсмея.
Аз твърдя, че позитивните промени у нас започнаха след смяната на собствеността, колкото и тя да беше проведена лошо и недостатъчно справедливо. Фактите обаче са неоспорими - частният сектор е локомотивът на икономиката, а държавният продължава да се лута между незапочнати и незавършени реформи, нерешителни политици и нахални синдикати, липса на правосъдие, повсеместна корупция и разхищаване на парите на данъкоплатеца.