Пловдив си връща славата на най-приятното място за живеене в България
Пловдив си връща славата на най-приятното място за живеене в България

Преди седемнадесет години икономистът Иван Соколов заяви, че Пловдив е като лъв, който се готви за скок. Тогава градът изглеждаше задрямал, беден и изоставащ на фона на Варна и Бургас, които процъфтяваха заради бума в туризма и дърпаха дори пловдивски капитали. Този бизнес е сезонен, а при нас се създава постоянен поминък, и то за десетилетия напред, аргументира прогнозата си Соколов.
Тогава тя звучеше твърде оптимистично и сякаш пресилено, защото малцина обръщаха внимание на започналия лов на инвестиции. Днес за Пловдив се използват суперлативи като "икономически тигър" и "индустриален диамант", придружени от обилен поток статистически данни, показващи, че се превръща във феномен.
Пловдивска област отбелязва най-бързото в страната развитие в икономически и социален план през последните години, става ясно от изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили 2017". Оживлението в най-развитите райони се свързва с притока на инвестиции, а тук Пловдив е фаворитът на западните компании и вече дори няма нужда от реклама.