ДИМИТРИНКА ГРИНКО е регионален мениджър на APS Holding за България. Професионалист със солиден опит в събирането на дългове, телемаркетинг и аутсорсинг.
ДИМИТРИНКА ГРИНКО е регионален мениджър на APS Holding за България. Професионалист със солиден опит в събирането на дългове, телемаркетинг и аутсорсинг.

Госпожо Гринко, към кой сегмент от пазара на лоши кредити е насочена дейността на APS?  
- През всичките си години на развитие APS е стабилно позиционирана в сегмента на корпоративните вземания. Вече над 15 години работим по едни от най-големите сделки в Европа и Азия. Миналата година APS спечели търговете за внушителни корпоративни портфейли в Румъния и Сърбия. През 2018 г. ще продължим растежа си, търсейки възможности в Южна и Югоизточна Европа, региони, които оценавяме като наситени с бизнес възможности.

- Фактът, че сте част от международна група, какви ползи носи на българските ви клиенти?
- Когато си част от една голяма международна структура, винаги може да предложиш нещо иновативно за локалния пазар. Групата на APS има културата на обмен на добри практики от различни пазари. По този начин ние гарантираме на клиентите си професионализъм на високо ниво, който е доказан в над 15 държави.

- Освен продажбата на вземането има ли и други превантивни мерки, които може да се предприемат, за да не се стига до продажби на пакети и оскъпяване на процеса по събиране?
- Превенцията винаги е най-добрата защита. Колкото по-рано се започнат действия по събиране на вземанията и преговори с длъжника, толкова по-голям е шансът задължението да се изплати без допълнителни разноски по съдебни дела. Ние винаги съветваме клиентите си да се възползват първо от тези услуги и да не губят контакта с клиентите си.


- Каква е прогнозата ви за развитие на пазара на лоши вземания през следващите 12 до 24 месеца?
- Европейският съюз твърдо заяви позицията си за намаляване на процента на лоши вземания в страните членки. Това ще е тенденцията за следващите година-две. В тази връзка очакваме и българските банки и кредитни институции да обърнат сериозно внимание на темата и да изчистят портфейлите си от кредити с големи просрочия. Заговори се за продажба на големи пакети корпоративни вземания, нещо, което на българския пазар доскоро беше табу. Очакванията на индустрията ни за тази година са сумата да надскочи 1 млрд. лв. Вече са в ход процедурите по подготовка на големи експозиции за продажба на вземания от корпоративния сегмент.   

"APS е водещ холдинг в инвестирането, управлението и възстановяването на кредитни портфейли и недвижими имоти в Централна и Югоизточна Европа. Основана през 2004 г., компанията е със седалище в Прага, Чехия. Предоставя цялостни услуги в областта на инвестиционното консултиране и управление на обслужвани и необслужвани кредитни портфейли, както и управление на активи. Чрез своите над 650 експерти предоставя услуги в 11 европейски държави. APS управлява активи с обща номинална стойност над 5,3 млрд. евро и предоставя ексклузивни инвестиционни консултации на четири инвестиционни фонда, както и на признати институционални инвеститори. От 2013 г. APS е официален партньор на Международната финансова корпорация, член на Световната банка."