Тим Кук
Тим Кук

Когато Тим Кук пое поста на главен изпълнителен директор на Apple, той бе скромният наследник, тъжащ за загубата на наставника си Стив Джобс. Седем години по-късно технологичната индустрия е раздирана от скандали.
Същия следобед, когато разговаряхме с Тим Кук, Марк Зукърбърг щеше да се изправи пред американския Сенат - в деня на разплатата за Силициевата долина.
Главният изпълнителен директор на Facebook беше с костюм и вратовръзка и с вид на студент стажант. Груби политици, които, за съжаление, не разбират почти нищо от бизнеса му, разпитваха младия милиардер за скандала с личните данни, използвани от Cambridge Analytica, руската намеса в изборите и ролята на Facebook за разпространението на речта на омразата и фалшивите новини. Те бяха в ролята на главните изразители на негативните обществени настроения, които кипят от месеци. Всички големи технологични компании са под подозрение заради размера си, влиянието, което имат, потенциално пристрастяващите си продукти и услуги и очевидната липса на ангажимент към опазването на личния ни живот и данни.