Романите са като компютърните симулации, помагат ни да разберем сложността на проблемите около нас
Романите са като компютърните симулации, помагат ни да разберем сложността на проблемите около нас

Старите поговорки се оттеглили в хоспис в края на града, защото вече никой не искал да ги слуша. "Светът се променя и те вече не стигат, за да го тласкат напред", разказва Джани Родари в една от своите приказки. "Разговаряйки помежду си, те казвали и смислени неща, но само когато се критикуват взаимно."
Бил Тейлър, съосновател на Fast Company, се опитва да ни въвлече в темата за необходимостта от нови прозрения в лидерството, цитирайки далеч по-сложния Марсел Пруст в статия за Harvard Business Review: "Откривателството не е в това на намериш нови земи, а да ги видиш с нови очи".
"Нямам навика да започвам бизнес есе с думи на френски романисти, но в случая звучи правдоподобно", уточнява Тейлър. Именно ключовата дума "арт" в заглавието и името на Пруст в увода обаче ме накараха да скролна страницата на HBR и да продължа да чета.
Ако достатъчно редовно попадате на статии, интервюта или биографии на изпълнителни директори, вероятно сте забелязали, че напоследък доста от тях боравят с прозрения от художествената литература, склонни са да величаят изкуството.