Официалното откриване на съвместното предприятие между International Armored Group и "Самел-90", специализирано в производството на продукти за армията и полицията
Официалното откриване на съвместното предприятие между International Armored Group и "Самел-90", специализирано в производството на продукти за армията и полицията

Господин Стефов, какви са производствените мощности на IAG по света и каква част от тях са в България?
- International Armored Group е международна компания - лидер в разработката и внедряването на специализирани бронирани бойни машини и автомобили, която има филиали на четири континента, в осем държави: ОАЕ, САЩ, Канада, Турция, България, Великобритания, Южна Африка, Пакистан. Общият капацитет на всички поделения на компанията е 500 бойни машини на месец.
Последният ни филиал беше открит само преди няколко месеца в България, в Самоков. Засега производствените му мощности не са големи. Предвиден е за персонал до 50 души, с надеждата при увеличаване на производството да се увеличат и работните места.

- Какви поръчки има в момента смесеното ви предприятие в Самоков?
- "Самарм" е името на новото ни съвместно предприятие в Самоков, което е плод на обединените усилия на International Armored Group и "Самел-90" - една от водещите български компании за специализирано производство на радиосмутители както с военно предназначение, така и за охрана.
Новият цех беше официално открит на 22 май т.г. в присъствието на много официални лица: заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, Лъчезар Борисов - заместник-министър на икономиката, съветника на премиера по въпросите на отбраната ген. Аньо Ангелов, представители на институции, свързани с отбраната и въоръжението, фирми от отбранителната индустрия, както и наши гости от страната и чужбина.

- Какви ще са новите попълнения в портфолиото на продукцията ви?
- "Интернешънъл Арморед Груп БГ" и "Самел-90" обединяват усилията си в разработването и производството на нови продукти за нуждите на българската армия и полиция, както и за нуждите на международния пазар. Това са новите ни модели Guardian Max и Guardian Xtreme, които бяха показани и на специализираната аудитория на последните две изложения в нашата област: Специализираната международна изложба за отбранителна техника "ХЕМУС" в Пловдив през месец май и на Международния панаир на отбраната и сигурността Eurosatory в Париж през юни 2018 г. Другият ни нов подобрен модел е на JAWS - предназначен за нуждите на специални части, полиция и граничен контрол. В момента работим по договор за нова машина за наш клиент и подготвяме нов модел, който е с по-дълга база. Силно се надяваме да получим и поръчки за нуждите на българската армия за машини 4х4, 6х6 и 8х8, за които ние вече сме подготвени и сме изработили дизайна и компютърните модели. Те са с различна товароподемност и различна степен на защита - балистична и бомбена. Тъй като финалните изисквания на българската армия още не са оповестени, не можем засега да споделим подробности, но огромното ни желание е да подготвим бойна машина, която напълно да покрие потребностите на армията ни.
Средно годишно International Armored Group разработва 3 до 4 нови модела специализирани бронирани бойни машини и автомобили. В момента сме в последния стадий на разработване на 8х8 бронирана машина за пехотата с амфибийни възможности. Товароподемността є може да достигне до 32 т. Автомобилът може да бъде произведен с модулна многоцелева конструкция, която позволява бързо и ефективно установяване на различни конструкции при използване на едно и също шаси.

- Кои са клиентите ви и от кои държави получавате най-големите заявки?
- По-голямата част от поръчките ни са от световни държавни организации. Работим с Европейския съюз и именно това ни дава увереност в бъдещото успешно развитие на филиала ни в България. Тук ние ще се фокусираме и върху разнообразието на нашите модели не само като технически параметри, но и като увеличаване степента на тяхната балистична и бомбена защита.

- През следващите години как очаквате да се развива отбранителната индустрия и какви ръстове на развитие залагате за управляваната от вас компания?
- Надявам се отбранителната индустрия да се възстанови и значително да подобри сегашното си състояние, което не е на необходимото международно ниво. Спешната нужда на нашата армия от модерни специализирани бронирани бойни машини и автомобили би подпомогнала всички местни предприятия от сектора, като се надяваме и компанията ни "Самарм" да е една от тях. Смятам, че е по-правилно тези нужди на армията да бъдат покрити от български фирми, а не с внос от чужбина, което ще възстанови отрасъла и ще му даде сили за ново възходящо развитие.
International Armored Group с удоволствие ще прехвърли техническите си познания, развитите досега автомобилни дизайни, както и целия опит, натрупан през годините, на новото си предприятие, което очакваме да стане един от лидерите на българската военна промишленост.