Записите в блокчейн са подредени в строга последователност, като верига
Записите в блокчейн са подредени в строга последователност, като верига

В момента Blockchain ("блокчейн") е един от най-често споменаваните термини в света на бизнеса. Проблемът е, че малцина имат представа какво всъщност се крие зад тази магическа дума. Повечето от нас са чували, че блокчейн е свързан с криптовалутите като Bitcoin, и дотук. Текстовете в интернет със заглавия от сорта на "Как да обясним блокчейн на баба си?" засипват четящия с толкова ненужни детайли, витиевати аналогии, сложни диаграми и езотерични технологични термини, че той остава още по-объркан и с повече въпроси, отколкото отговори.
В следващите редове ще се опитаме да представим просто функционално обяснение какво представлява и как работи блокчейн. При това съзнателно ще избегнем спецификите, по които блокчейн работи при криптовалутите (Bitcoin и т.н.).
В основата си блокчейн е софтуерен (т.е. реализиран в програмен код) метод, позволяващ на потребителите в една мрежа да извършват сигурни дигитални трансакции директно помежду си, без посредник (да речем - банка). В своята основа идеята е гениално проста - блокчейн е нещо като счетоводна книга, в която ред по ред хронологично са записани всички извършени трансакции в мрежата.