Списъкът с E-та е създаден, за да осигури безопасност и информиран избор на европейските потребители
Списъкът с E-та е създаден, за да осигури безопасност и информиран избор на европейските потребители

Всички сме чували легендата за "лошите Е-та" - този загадъчен списък с ужасяващо вредни за здравето субстанции, които някакви зли хора слагат в храните ни, за да ни тровят, в изпълнение на някакви свои несъмнено зловещи цели. В крайна сметка производители и търговци нямаше да привличат вниманието ни с етикети като "Без Е-та" или "Без консерванти", ако тези неща бяха добри, нали? Или поне така изглежда легендата в популярното въображение.
За разбирането на темата ще започнем с парченце история. През 19. век индустриалната революция в развития свят превръща милиони хора от земеделци в градски жители, които трябва да си купуват храната, вместо да я отглеждат. В резултат в Европа и Северна Америка се появява огромен нов пазар за храни, както и много безскрупулни търговци, които не се спират пред нищо, за да придадат добър търговски вид и трайност на продуктите си. През тази епоха е документирана масовата употреба на десетки (около 80 според някои източници) вещества, добавяни в храните, най-вече оцветители.