Така изглежда мобилният чипсет, с който започва нова ера за смартфоните
Така изглежда мобилният чипсет, с който започва нова ера за смартфоните

Тазгодишното издание на технологичното изложение IFA, проведено в началото на септември в Берлин, бе богато на интересни продуктови премиери и технологични новости. Една компания обаче грабна голяма част от вниманието на експерти и медии - китайският производител на мобилни устройства Huawei.
Компанията представи няколко продуктови новости, включително "умната" колонка AI Cube, GPS тракера Huawei Locator и нови цветове на флагманските смартфони P20 и P20 Pro. Всичко показано на изложението обаче бледнее пред новия мобилен чипсет на Huawei, демонстриран от изпълнителния директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю. Новият Kirin 980 е първият в света мобилен чип, разработен по новия 7-нанометров производствен процес. Това е най-актуалната технология в производството на полупроводници и позволява интегрирането на много повече транзистори на единица площ. Новият чипсет включва 6,9 млрд. транзистора на площ, по-малка от 1 кв. см, което е 1,6 пъти по-висока плътност в сравнение с наличните до момента чипове. Резултатът е едновременно увеличена производителност и подобрена енергийна ефективност. Kirin 980 е със 75% по-висока производителност и изразходва с 58% по-малко енергия в сравнение с досегашния флагман на Huawei Kirin 970. В допълнение, по-малкият размер на чипа освобождава и повече физически обем за други важни компоненти като батерии, камери и т.н.
Kirin 980 представлява SoC (system-on-a-chip - система на чип), който обединява голям брой компоненти с водещи характеристики. Всеки от тях е технологична новост и се появява за първи път на пазара, включително осемядрен Cortex A76 процесор, двоен невронен процесор (NPU), графичен чип Mali G76, LPDDR4X 2133 MHz памет, както и 1,4Gbps Cat.21 LTE модем.
Осемте процесорни Cortex A76 ядра са с различна големина и специализация, като натоварването се разпределя динамично между тях от алгоритми с изкуствен интелект (AI). Целта е постигане на максимална производителност и енергийна ефективност при всички възможни изчислителни задачи - от поточно аудио и видео, през комуникационни и социални приложения, до видеоигри.
Двойният невронен процесор (NPU) е друга голяма новост, която затвърждава лидерството на Huawei при приложението на AI изчисленията в смартфоните. NPU осигурява многократно подобрена производителност при изпълнение на сложни AI алгоритми, например за разпознаване на изображения във видео в реално време. Освен всичко друго Kirin 980 включва и двоен ISP (Image Signal Processor) процесор, който осигурява по-детайлни изображения от смартфон камерите в допълнение на подобрената с 46% производителност. "Пакетът" високи технологии в Kirin 980 се допълва от Wi-Fi и GPS чипове с водещи на пазара характеристики.
Всички тези спецификации звучат впечатляващо и превръщат Kirin 980 в демонстрация на най-доброто и най-новото в мобилните технологии. По-важното е, че тези възможности не са само "на хартия" и скоро ще бъдат в ръцете на потребителите. На 16 октомври в Лондон се очаква Huawei официално да представи първите смартфони, базирани на новия мощен чипсет - моделите Mate 20 и Mate 20 Pro. Конкретните характеристики на новите флагмански смартфони все още не са известни. Отсега е ясно обаче, че те сериозно ще ожесточат конкуренцията на пазара.
Поведението на Huawei показва, че компанията недвусмислено се стреми към технологична доминация на пазара и няма да се задоволи с просто участие в "голямата тройка" на водещите производители на смартфони. Актуалните развития идват, след като през второто тримесечие на 2018 г. Huawei за първи път изпревари Apple по продажби и се нареди на второ място след Samsung.