Строежът на бъдещия реактор за термоядрен синтез ITER - най-мащабният научен проект в историята
Строежът на бъдещия реактор за термоядрен синтез ITER - най-мащабният научен проект в историята

Животът на Земята съществува благодарение на един сложен физически процес, наречен термоядрен синтез. Това на пръв поглед странно съждение е абсолютен факт. Планетата ни е обитаема заради колосалния термоядрен реактор, разположен на 150 млн. километра разстояние. Реактор, който функционира безотказно вече над 5 млрд. години и в чието ядро всяка секунда 700 млн. тона водород се превръщат в хелий, освобождавайки огромно количество енергия. В резултат всеки час Слънцето залива планетата с количество фотони, достатъчно да задоволи енергийните нужди на човечеството за цяла година.
Сега си представете как би изглеждал светът, ако тази колосална звездна енергия бъде обуздана във формата на екологично чист и практически неизчерпаем източник тук, на Земята. Мечтата на човечеството да създаде "Слънце на Земята" датира от почти век, като днес за първи път изглежда на една крачка разстояние в бъдещето. Преди да разберем защо, нека видим какво казва науката.
Термоядреният синтез е процес, при който две атомни ядра се сливат, за да образуват по-тежко ядро, като при процеса се отделя енергия.