Съдът трябва да работи не само безпристрастно, но също така бързо и ефективно
Съдът трябва да работи не само безпристрастно, но също така бързо и ефективно

Защо ги погнаха? Това се дискутира в България, когато някой по-виден политик или бизнесмен бъде разследван от държавна институция. В чужбина обаче се дискутира точно обратното. Защо, след като има корупция и измами, няма разследвани и осъдени. Ние се чудим защо институциите си вършат работата - а в чужбина се чудят защо не си я вършат по-често и по-резултатно. Различна перспектива.
Преди няколко години в Брюксел обсъждахме стратегията на Националната агенция по приходите да повиши събираемостта на приходите и да се бори с данъчните измами. След като домакините изслушаха с интерес предприетите мерки от данъчната администрация в тази насока, зададоха въпроса колко осъдени има за данъчни измами и как вървят делата. На което, разбира се, няма задоволителен отговор.
И наистина, ако се замислим, цялата стратегия на данъчната администрация е насочена към административни мерки и превенция. Например свързването на касовите апарати с НАП е такава мярка, временното затваряне на обекти, които не издават касови бележки, е също административна мярка.