Новата тайна на "Лозенец"

Читателите на "Мениджър" безспорно следят с интерес бумa на пазара на имоти в София. Столицата е презастроена и предлага много възможности във високия ценови клас, но за най-претенциозните, които търсят истински дом, а не поредна възможност за инвестиция, изборът не е чак толкова голям. Луксозното строителство се концентрира в края на града и за ценителите на старите, аристократични квартали изборът е малък. Новите сгради обичайно не улавят стила и излъчването на старите и е трудно да намериш домa, за който мечтаеш, оставайки близо до събитията в сърцето на града.
Secret Gardens e новият амбициозен проект на BLD, създаден само за хора, които имат отношение и най-високи очаквания към своята среда. Ексклузивният комплекс на BLD е проектиран от Atelier Serafimov Architects и пази най-добрите традиции в аристократичната архитектура на столицата, с мисъл за средата в най-спокойната, зелена и наситена с атмосфера част на стария "Лозенец". Той съчетава изконни принципи и ценности от строителството на предишната София с последни иновации, технологии и материали.
Тайните градини с ексклузивен достъп ще са разположени на тиха улица в един от най-добрите централни райони на града - в сърцето на "Горен Лозенец", между Семинарията и резиденция "Лозенец". На отличната локация на едно от най-високите места в града ще бъде създадена качествена и защитена среда със самостоятелни дворове към апартаментите на ниво партер, които създават усещане за къща. Както подсказва името, комплексът ще разполага с голяма обща градина, достъпна само за неговите обитатели. Аристократичният дух е гарантиран от висококачествените материали и изпълнение, но и от югоизточното изложение и френските прозорци, създаващи ежедневен уют чрез светлина и топлина през цялата година. Различните апартаменти ще предлагат широки стаи, вдъхващи усещане за простор, а за допълнително удобство са предвидени индивидуални подземни гаражи и два отделни входа - за жители и гости.

С мисъл за квартала и града
Secret Gardens е ключов проект за BLD и изразява философията на един доказал своята отговорност строител, за който домът излиза извън границите на апартамента. Домът е и в улицата, усещането на квартала, на града. Затова всеки проект на BLD е създаден в синхрон и с грижа за заобикалящата го среда. С дългосрочната си инициатива Building Difference BLD започва да работи по решаването на съществуващи проблеми, създаването на нови споделени места и облагородяването на средата във всеки квартал, в който компанията инвестира. Черпейки вдъхновение от световни тенденции в урбанизма, компанията обединява нуждите, мненията, идеите и капацитета на всички заинтересовани страни, за да създаде общности, които да се грижат за местата, които обитават.
Първото издание на инициативата Building
Difference: "Лозенец", стартира през април с отворена дискусия на тема "Съвременни градски намеси" в УАСГ, в която се включиха студенти, преподаватели, експерти с опит в градската среда и заинтересовани граждани. В периода от май до юли 2018 г. бяха направени анализ на квартала и идентифициране на проблемните му зони от студентите. През юли беше организирана отворена дискусия с местната общност, на която те представиха своите идеи за подобрение на четири локации в квартала. След обратна връзка oт местната общност и анализ на локациите с експерти от районната администрация бяха избрани двете междублокови пространства между улиците "Якубица", "Кричим" и "Персенк", където студентите осъществиха почистване и обезопасяване по време на лятната си практика през юли. В края на лятото готовите прототипи бяха представени в двора на УАСГ за финална дискусия и бяха монтирани на място с откриващо събитие, което мотивира хората от квартала да ги пазят и поддържат като общност. Първото издание на инициативата
Building Difference влезе и в официалния образователен план на първокурсниците в специалност "Архитектура" към УАСГ, предоставяйки им възможност да работят по реален практически казус с подкрепата на реален инвеститор.