СИМОНА СТОЯНОВА е творчески директор и организатор външни прояви на националната платформа за интериорен и продуктов дизайн "Дибла" oт 2014 г.
СИМОНА СТОЯНОВА е творчески директор и организатор външни прояви на националната платформа за интериорен и продуктов дизайн "Дибла" oт 2014 г.

- Госпожо Стоянова, колко голяма е дизайнерската общност у нас и какво е значението на конкурса Dibla Design Awards за тези професионалисти?
- Труден въпрос, защото интериорният дизайн е прекалено всеобхватна и сложна сфера и към момента няма стриктна регулация. От екипа ни можем да дадем статистика от постоянните наблюдения, които правим въз основа на активните профили в сайта ни. Като национална платформа за интериорен дизайн "Дибла" започна да се развива интензивно през последните 4-5 години и в рамките на този период броят на членовете с всяка година се увеличава със средно 30% - днес активните проектанти в платформата са близо 800. Едни от най-добрите професионалисти в бранша са развили дейността си чрез "Дибла" и продължават да използват платформата, за да представят работата си. Спокойно можем да кажем, че "Дибла" е основна представителна извадка за гилдията на интериорните дизайнери в България. Прави ни впечатление, че инициативите ни и най-вече националното съревнование за интериорен дизайн Dibla Design Awards допринасят активно за привличането на нови потребители, което - логично - повишава интереса и на крайния потребител да посещава платформата и да се интересува от случващото се в сферата на интериора в страната ни. Основна цел на Dibla Design Awards е да онагледи постиженията и успехите на българските проектанти и да им предостави достойна сцена, на която да заявят уменията си.

- Как се роди идеята за годишните награди за интериорен дизайн и кои са преките и косвените ползи от съревнованието?
- Идеята се роди напълно естествено. Винаги е съществувала такава необходимост за проектантите в България - казвам го като един от тях. "Дибла" е местна професионална платформа, която по нищо не отстъпва на западните. Гилдията винаги е мечтала да има сцена от нивото и мащаба на Dibla Design Awards и в България и ето че дойде подходящият момент за това - през 2018 г. ще се проведе третото издание на съревнованието. Благодарна съм на всеотдайния екип на платформата, както и на партньорите ни - доказали се специалисти и едни от най-големите фирми в бранша, които ежегодно подкрепят инициативата. Dibla Design Awards е от изключително значение - дава достойна сцена за изява на родния дизайн пред широката общественост и допринася за повишаването на авторитета на професията. От друга страна, съревнованието зарежда проектантите с допълнителен творчески стимул и им осигурява необходимото поле за изява, което ги мотивира да предложат на крайния потребител най-доброто, на което са способни. Не на последно място Dibla Design Awards ни даде възможност да привлечем реномирани авторитети от цял свят в състава на журито на конкурса, които са и наши посланици извън България. Отзивите им са крайно положителни както за участващите проекти, така и за нивото на церемонията по награждаването. Интериорните решения, които достигат конкурсния етап на съревнованието, обогатяват портфолиото на платформата, което ние представяме пред множество инвеститори в страната и чужбина.

- Кои са категориите в конкурса и какви са условията за участие?
- Категориите в конкурса са осем, обособени в разделите "Жилищен интериор" и "Обществен интериор", отделно от това се излъчва "Дизайнер на годината". Различните категории предоставят свобода за изява в разнообразни направления на интериорния дизайн и всяка година са съобразени с моментните и бъдещите потребности на действителния живот и икономиката. В рамките на съревнованието отличаваме и "Професионален профил на годината". Dibla Design Awards е формат, насочен към всички, които създават интериорни решения, като участниците може да кандидатстват лично с неограничен брой проекти в колкото от категориите пожелаят или да предложат проект/проектант, на които симпатизират. Участието става чрез регистрационната форма на сайта dibla-awards.com.

- Как е подбрано журито и кой е гарантът за неговата обективност?
- Журито на Dibla Design Awards е подбрано с много отговорност и усилия от наша страна - съставът му всяка година е наполовина български и наполовина чуждестранен. Това е важно, от една страна, заради местните особености в професията, а от друга - дава отговор на въпроса къде е мястото на българския интериорен дизайн в световен мащаб. Общо 16 души гласуват независимо за всеки проект по шест критерия, като проектите се представят пред тях анонимно. Всяка година обръщаме специално внимание на състава на журито и представяме членовете му предварително и публично - имаме наблюдения, че то е сред основните мотиви на кандидатите да се включат в съревнованието.

- С какво основателят на студио R&M interior design Меги Илиева заслужи званието "Дизайнер на годината за 2017"?
- Меги Илиева заслужи титлата "Дизайнер на годината за 2017" с безспорния си принос към българския дизайн и популяризирането му на национално и международно ниво - нейни проекти са отличени в световни формати за дизайн, включително печели приза "Най-луксозен фитнес и спа център в света за 2017" от World Luxury Spa Awards. Не на последно място от студио R&M Interior design започват кариерата си и други ключови имена в бранша.

- Бихте ли ни разкрили няколко ценни аспекта, които тази година ще донесат допълнително точки на номинираните проекти?
- Както е озаглавена цяла рубрика в новинарската ни секция - "Думата има журито" по този въпрос. Приканвам по-заинтересованите да прочетат становището на подбрани членове от състава му в своеобразно интервю, което ще откриете на сайта на платформата. Ние от "Дибла" само даваме поле за оценка - екипът ни осигурява условията, а нашето субективно мнение смятаме, че не е необходимо на този етап от развитието на конкурса. Любопитните читатели биха могли да се сдобият с покана за церемонията и лично да направят своите изводи.

- Какво да очакваме на 21 ноември 2018 г. в Sofia Event Center, когато ще се проведе церемонията по връчването на годишните награди за интериорен и продуктов дизайн?
- Очаквайте истинска битка - проектите тази година са на изключително високо ниво. Щастливи сме, че можем да допринесем за това развитие и да отчитаме градацията в нивото с всяка изминала година. И в сектора с жилищен интериор, и в този с обществен има много сериозна конкуренция, което ни кара да си представяме заинтригуваните погледи на публиката, прекрасен спомен от предишните издания. Самата церемония е уникално преживяване за сетивата на гостите, а при това предоставя и отлична възможност за създаването на полезни контакти и партньорства. Както винаги, като отговорни домакини сме се погрижили за приятното прекарване на гостите - джаз група, известен дисководещ, първокласни напитки и храна в уютна и стилна атмосфера.
Тази година всички ценители на изящната естетика ще могат да присъстват на церемонията с покани, които се разпространяват през билетните портали.