Една страна не може да забогатее, без да разполага с преработваща промишленост с висока производителност на труда
Една страна не може да забогатее, без да разполага с преработваща промишленост с висока производителност на труда

"Най-доброто правителство е това, което управлява, без да го забелязваш" - коренът на тази популярна мисъл стига чак до Древен Китай. В общество, където политическата и икономическата система работят ефективно, не е задължително да знаеш имената на министрите или адреса на централната банка. Правилата са еднакви за всички и хората са свободни да преследват стремежите си и да развиват способностите си в тези рамки. Няма нужда да подкупваш чиновници или да се умилкваш на началници.
Но да не забелязваш, че управляват, и да няма управление, са две различни неща. Либертарианството извежда името си от латинската дума за свобода и привържениците му са застъпници за пълно освобождение от държавна намеса в социалната и икономическата сфера. Само че свободата е сложна материя. Достатъчно ли е просто да няма държава, за да има свобода? Или напротив, свободни сме тогава, когато разумна държава ни пази от онези, които искат да ни поробят?
Българите може би още носим в културата си следи от анархията на Османската империя, където покривалото на законите било тъй прокъсано, че ловкият безпрепятствено влизал и излизал през дупките му.