Уникалното концертно изпълнение на симфонията "Звукът на светлината"
Уникалното концертно изпълнение на симфонията "Звукът на светлината"

Технологиите в областта на изкуствения интелект (AI) са сред най-обсъжданите развития през последните години. Към момента е сигурно, че голяма част от икономическата дейност по света в близките десетилетия ще се извършва с помощта на AI. При това машините и алгоритмите няма да заменят хората, а ще им помагат. По всичко изглежда, че към "работата" спокойно може да добавим и "културата" и "изкуството". Разбира се, умните машини не са способни да творят така, както го правят хората на изкуството. През последната година обаче получаваме все повече сигнали, че и в тази област ще наблюдаваме сътрудничество между хора и изкуствен интелект с впечатляващи резултати.
Наскоро водещият производител на смартфони Huawei направи уникална демонстрация на синергия между технологии и изкуство. Целта на проекта Sound of Light ("Звукът на светлината") бе нито повече, нито по-малко да превърне невероятния природен спектакъл на Северното сияние в истинска музикална симфония, използвайки таланта на водещи световни творци и възможностите на мощния изкуствен интелект във флагманския смартфон Huawei Mate 20 Pro.
Спиращата дъха кулминация на проекта стана факт на 28 ноември, когато симфонията Sound of Light бе изпълнена пред повече от 300 души публика в световноизвестната зала "Брамс Хол" във Виена. Музиката на Северното сияние бе изпълнена от симфоничния оркестър на Synchron Stage под ръководството на световноизвестния британски диригент Джеймс Шиърман. Програмата на вечерта включваше прожекция на филма "Генезис", показващ превръщането на Северното сияние в музика. Крайният ефект от този спектакъл бе неповторимо мултисензорно изживяване.
Творческият процес по създаването на симфонията започва със заснемането на Северното сияние от професионалния фотограф Киегил Скогли в небето над норвежкия град Тромсьо. След това кадрите са обработени в специална лаборатория със специално създадена за целта система с изкуствен интелект, поддържана от Huawei Mate 20 Pro. Ролята на "умната машина" тук е да разпознае визуалните елементи от записа и да ги превърне в звук. Разработената от екип софтуерни инженери уникална AI платформа разпознава и анализира различните характеристики на светлината, като форма, светлосенки, цвят и движение. След това изкуственият интелект е обучен да свързва визуалната информация с музикални елементи. На тази база световноизвестният композитор и музикален продуцент Марк Сейфриц композира музика, базирана на заснетите от Скогли кадри. Накрая създадената музикална композиция е изпратена на талантливия диригент и композитор Джеймс Шиърман, който я аранжира в симфония за изпълнение от оркестър.
Събитието по впечатляващ начин демонстрира възможностите на Mate 20 Pro. Доскоро извършените по проекта Sound of Light интензивни изчислителни задачи със сложни AI алгоритми щяха да бъдат по силите единствено на суперкомпютър. В случая всички изчисления са извършени от флагманския смартфон с неговия мощен чипсет Kirin 980. Иначе казано, цялата специално създадена по проекта AI система работи като приложение на Mate 20 Pro. Това е сериозно постижение, което показва бъдещето на изкуствения интелект в мобилните устройства.
В по-голям мащаб невероятният спектакъл на Sound of Light загатва за потенциала на сътрудничеството между хора и машини в областта на изкуствата. Използваният за създаването на симфонията творчески процес е безпрецедентен именно защото е базиран на сътрудничество между човешкия артистичен гений - от една страна, и на усъвършенстваните AI технологии на Huawei, от друга. "Моята цел, когато започнах да работя по Sound of Light, бе да създам композиция, която да звучи така, сякаш Северното сияние и изкуственият интелект ни говорят чрез музиката", коментира Джеймс Шиърман. "Въвеждането на изкуствения интелект в моята музика разшири неимоверно творческите ми хоризонти", сподели от своя страна композиторът Марк Сейфриц.