ДЕСИСЛАВА КОЖУХАРОВА, HR МЕНИДЖЪР НА ACCEDIA
ДЕСИСЛАВА КОЖУХАРОВА, HR МЕНИДЖЪР НА ACCEDIA

През последните десетилетия бизнесът търси усилено точната формула на офиса на бъдещето, която да стимулира служителите към най-добри постижения. Отдавна знаем, че работното пространство има пряка връзка с продуктивността. Но формулата на тази зависимост постоянно се променя с динамичното развитие на самото естество на съвременния труд и професиите от настоящето и бъдещето.
В нашата индустрия офисът е значима социална придобивка. Гигантите Google, Amazon и Facebook стават изключително популярни с най-различните креативни и дори шантави решения и огромни инвестиции, които влагат в офисите си. Естествено, целта е служителите да се чувстват мотивирани, свързани в общност и стимулирани да споделят и осъществяват идеите си. Всъщност малко хора си дават сметка, че програмирането е творчески и абстрактен процес и съответно стимулирането на креативността в технологичните компании е изключително важно. Това е и причината да инвестираме смело доста голям ресурс в новия ни офис. Ето и някои от основните уроци, които научихме по пътя.

Локация
В град като София често големите компании се изтеглят в покрайнините. Ние обаче решихме, че пулсът в сърцето на града идеално съответства на динамиката в Accedia. И локацията на офиса от бъдещето със сигурност свързва ценностите на компанията с мястото и неговите специфики.

Мобилност и гъвкавост
Не е тайна, че времето, в което някой отива на работа, прекарва 8 часа на бюрото си и си тръгва в 5, скоро ще е в миналото. Изследванията показват, че в модерните компании хората прекарват едва 50% от времето на собственото си работно място, защото взаимодействат с други отдели и екипи през голяма част от времето. Офисът трябва да следва спецификата на бизнеса - например нашият аутсорсинг сектор изисква бързо сформиране и сработване на нови екипи. Заложихме на по-малки отворени пространства, за да създадем усещане за близост и сплотеност. В същото време осигурихме свобода и мобилност - всички столове са от най-висок технологичен клас, бюрата позволяват работа седнал и прав и "местенето" между различните етажи и екипи създава динамика, без да се губят или дори променят удобствата.

Well-being (благосъстояние)
Важна тенденция в съвременния офис е компаниите да се грижат за общото благосъстояние на екипите си с всички условия за здравословен живот. Ние например осигуряваме безплатен достъп до вендинг машини със здравословна "бърза храна", пресни плодове и разнородни напитки, поощряваме практикуването на всякакви спортове, имаме специална "стая за релакс", поддържаме най-висок пакет допълнително здравно осигуряване, имаме и масажи за всички два пъти в месеца. Както вече стана дума, програмирането е творчески процес и затова е важно служителите да имат възможност за кратко откъсване от работата с по-неформални занимания. Конкретно в ИT сектора добре работят всякакви видове игри като бордови игри, шах, джага, тенис на маса и т.н.

Още една стъпка напред
При последното ни гостуване в офиса на Google в Силициевата долина разбрахме, че там като бонус към постиженията на най-добрите служители се дава достъп до специална стая, наречена "таен бар". Офисът на AirBnB пък включва поредица от съвършени реплики на най-добрите места под наем от Рейкявик до Милано, от Бали до Амстердам. Нашата "специална подправка" е rooftop* барът, който направихме на последния етаж на офиса ни - с панорамна гледка, бариста и безплатни напитки - естествена събирателна точка за всички колеги в компанията. A най-голямото помещение пък посветихме на ключовата дума за нашия екип - "иновация". Innovation Development Center (вътрешна платформа, която позволява на служителите да дават идеи за продукти, които искат да разработват) е домът на креативността в Accedia. Там се провежда нашата вътрешна инициатива, в която служителите разработват като съсобственици продукти по своя идея вече трети пореден сезон.    

* На покрива.