Андрей Стоилов е председател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Бил е капитан и треньор на националния отбор за кулинарни състезания, носител на повече от 15 международни титли. Има над 25 години професионален опит.
Андрей Стоилов е председател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Бил е капитан и треньор на националния отбор за кулинарни състезания, носител на повече от 15 международни титли. Има над 25 години професионален опит.

- Господин Стоилов, богата ли е България на кулинарни таланти?
   - Ние сме нация, богата на кулинарни таланти. Ежегодно асоциацията ни организира Национална кулинарна купа на България, на която мерят сили по над 120 участници в различни категории, показват своите най-нови разработки в областта на храненето, борят се за престижни отличия. Имаме колеги, които се изявяват на много високо ниво в топ ресторанти по цял свят. От няколко години има и българин в управата на едно от най-престижните училища за готвачи в света - "Кордон бльо".

- Какъв е пътят на един добър готвач, какво трябва да е учил, къде е добре да е работил, задължително ли е пътят му да минава през чужда страна?
- Нужна е страст. Да бъдеш готвач, не е лесно. Макар че погледнато отстрани, е много приятно. Пътят, който извървява всеки колега, е дълъг. Всичко започва с професионалните училища, те дават първата стъпка. За съжаление, огромна част от учениците бързо променят своето желание и тези, които се вливат в нашите редици, са малко. За щастие, има колежи и институти у нас, които създават чудесни условия за обучение. Препоръчвам пътувания в чужбина, както и да се трупа опит в хотелския бизнес. Динамиката гради професионализъм.

- Имаме ли българска школа в готвенето, познаваме ли наистина най-добрите в професията?
- Един главен готвач не е възможно да създаде шедьоври без екипа си. Всички ние създаваме школа около себе си. Обучаваме, мотивираме и на база опита си помагаме на готвачите около нас да пораснат в професията и да я обикнат истински.

- Единна ли е гилдията и какво може още да направи за професията?
- Нашата гилдия е огромна, но далеч не е единна. Което обаче не е проблем, а напротив - когато има различни мнения, има дискусия. Като председател на най-голямата общност на готвачите у нас съм горд от факта, че преди близо 15 години създадохме асоциация на професионалистите. За това време направихме много и донесохме позитиви на гилдията като подобряване на стандартите и генериране на нови кадри.

- Защо според вас готвенето стана толкова популярно сред младите и как може да се използва това?
- Готвенето е световен хит днес. Технологичният свят, който ни заобикаля, помага на всички за бърз достъп до информация. Телевизията и интернет вкараха в домовете на всички възможността да създадат уют и да изненадат любимите хора с вкусна храна. Кулинарните шоупрограми привличат огромна аудитория и се оказаха много интересни за зрителите, защото научават за разнообразието от продукти и готварски техники от цял свят. Така се гради любов към професията.

- Как се променя културата на хранене на българина?
- Ориентираме се към "храната е благополучие" - това е слоганът на следващите години. Търсим и ценим добрата храна, за да имаме добро здраве и хармонично тяло. Предпочитаме регионалните продукти, защото те са ни заложени генетично, но приемаме с радост нови съставки и различни техники на готвене.

- Скоро ли ще има у нас ресторант със звезда Michelin? Дотогава по какво да избираме елитните заведения, в които да се наслаждаваме на кулинарното изкуство?
- И това време ще дойде, нужни са ни още няколко години. В България има много места, където колегите готвят на ниво Michelin. Насладата от ресторанта е комплексно изживяване, не е само храна. Но като препоръка, когато търсите нов ресторант, проучете историята, концепцията на готвача и разбира се - основните съставки в менюто и регионите, от които идват продуктите.