Планираните визови ограничения може да затруднят преговори и срещи с клиенти на място
Планираните визови ограничения може да затруднят преговори и срещи с клиенти на място

Каквото и да си говорим, след Брекзит на българските компании, които търгуват с Великобритания, ще им е много по-трудно. Те разработват различни варианти, сред тях и промяна на маршрутите на бизнеса си към други части на Европа. Неизвестността е голяма. Създавани с години отношения на доверие, сключени договори са поставени на карта.
По последни данни за българския износ Обединеното кралство е една от шестте европейски страни, с която България има положително търговско салдо, възлизащо на повече от 100 млн. лева.
"Като цяло българската икономика няма да бъде засегната значително", смята Милена Виденова, управител на компанията за управление на търговския риск "Кофас". Местният износ за Обединеното кралство възлиза на само 4% от експорта ни за всички страни - членки на ЕС, и представлява малко под 1,5 млрд. лв. годишно. Няколко са основните сектори, които преобладават в износа ни за Великобритания, и те ще бъдат по-засегнати. Това са мебели (12% от целия български износ към тази страна), електрически машини и апарати (9%), фармация (7%), апарати и механизми (6%) и житни растения (5%).