През 2019 г. вероятно ще видим първата инсталирана Supercharger зарядна станция на Tesla в България
През 2019 г. вероятно ще видим първата инсталирана Supercharger зарядна станция на Tesla в България

За разлика от многото класации, които поставят България на последните места, при електрическите автомобили има добри факти и тенденции. Продажбите им се развиват отлично, като имаме предвид размера на местния пазар, нивото на доходите и липсата на сериозни стимули за покупка. Годишният им ръст за 2018 г. спрямо 2017 г. е 185%. Това е впечатляващ резултат въпреки ниската база, като в момента в страната се движат малко над 700 електромобила.
Важна предпоставка за "масовата електрификация" на колите е бързото разрастване на мрежата от зарядни устройства. В това отношение страната ни се намира в отлични стартови позиции, особено ако имаме предвид, че цялото развитие е на базата на частна инициатива и ентусиазъм, при пълната липса на активност от страна на държавата.
Според данните на Vsichkotok.bg към 15 февруари 2019 г. в България има общо 131 точки за зареждане на електромобили, включително
25 бързи DC зарядни. Това изглежда малко в сравнение с хилядите зарядни в страни като Холандия и Германия, но е повече от местата за зареждане в съседните държави (в Гърция има едва 6 бързи зарядни).