Apple е жертва на собствения си успех
Apple е жертва на собствения си успех

Наскоро попитах двама високопоставени мениджъри в Samsung и Huawei има ли нещо, което им пречи да спят спокойно. Оказа се, че основната им тревога е нерадостната перспектива компаниите им да се превърнат в "следващата Nokia"!
Когато в началото на януари т.г. Apple понижи прогнозите си за приходите за първи път от 16 години насам, се разля вълна от спекулации и съмнения. Някои наблюдатели се чудеха дали над Apple не надвисва съдбата на Nokia. Не мисля, че мениджърите на Apple трябва да се тормозят от тези страхове. Много добре си спомням реакцията на Стив Джобс на въпрос на журналист малко след като пое ръководството на Apple и драстично сви продуктовата линия през 90-те години. Журналистът го попита каква ще е стратегията му. Тогава Стив Джобс каза: "Ще чакам следващото голямо нещо". Този отговор може би е много подходящ и за сегашната ситуация.
Въпреки свирепата конкуренция при смартфоните между Apple, Samsung и Huawei никоя от трите компании не е заплашена от съдбата на Nokia във времето на мобилните телефони.