Mastercard и Visa вдигнаха лимита за безконтактни плащания от 25 на 50 лв.
Mastercard и Visa вдигнаха лимита за безконтактни плащания от 25 на 50 лв.

Замисляли ли сте се колко често и за какво използвате платежната си карта. Съвсем доскоро най-популярната є функция беше просто за изтегляне на банкноти. През 2013 г. картите, издадени в България, са били ползвани 115 млн. пъти на банкомат и близо два пъти по-рядко - 60 млн. пъти, за плащане в търговски обект, показват данните на БНБ.
Използването на безкешовото плащане обаче се увеличава с около 20% ежегодно. Така през последната година, за която има данни (2017), виждаме значителна промяна в поведението на картодържателите. За първи път дебитните и кредитните карти са били използвани по-често за плащане на ПОС терминал в магазина, отколкото за теглене в брой - 147 млн. срещу 137 млн. трансакции.

На ПОС вместо на банкомат
Има няколко причини, които доведоха до тази промяна. На първо място това е чисто физическото разпространение на необходимата инфраструктура - ПОС терминалите, които да приемат въпросните плащания. Преди няколко години само по-големите обекти си позволяваха терминали, тъй като таксите за поддръжката им изяждаха част от печалбата на по-малките обекти.