БОЯН БЕНЕВ е дигитален и социален предприемач. На 15 години започва да изработва етикети за вино, а на 16 регистрира първата си компания, която се занимава с маркетинг и реклама в Лондон. На 23 години е обявен за най-успешен млад предприемач на Великобритания в класацията на списание Start Your Business.
БОЯН БЕНЕВ е дигитален и социален предприемач. На 15 години започва да изработва етикети за вино, а на 16 регистрира първата си компания, която се занимава с маркетинг и реклама в Лондон. На 23 години е обявен за най-успешен млад предприемач на Великобритания в класацията на списание Start Your Business.

- Господин Бенев, първата си компания стартирате едва на 16 години в Лондон. Само четири години по-късно получавате и наградата "Най-добър млад предприемач" там. Това е страхотен успех, на комбинацията от какви качества се дължи?
- На дългогодишен опит в различни сфери. Всяко ново нещо, с което се захващах, развиваше умения, които ми помагаха да започна следващото - от маркетинг специалист, през инвестиционен предприемач, до член на организации, проправящи път на предприемачеството като цяло. Така че дължа успеха си на комбинацията от много опит и малко публичност, която винаги помага проектите и идеите ми да стигат до повече хора.

- Освен всичко имате и три издадени книги - изисква се много смелост за това! Какво научихте от различните, в това число и критични, мнения на околните за себе си?
- Издаването на книга е много личен процес. Провокира те да се разкриеш и да споделиш лични мисли и идеи с различни хора - преводач, илюстратор, редактор. Водеща роля имаше издателят ми Манол Пейков от "Жанет 45". Без неговата подкрепа и енергия нямаше шанс да се получи нито една от книгите.

- От години сте жури в конкурса за социално предприемачество Chivas Venture, с какви проекти се запознавате в рамките му?
- За последните пет години сме се срещали със стотици вдъхновяващи иноватори, изобретатели, интересни личности и техните проекти. Не знам дали имам любим проект - всеки един, от умните кошери до вертикалните мидени ферми, е уникален сам по себе си и допринася за развитието не само на средата, но и на нас като жури, които го оценяваме.
Chivas Venture е невероятна инициатива, която успява да открие и подкрепи смислени проекти, а няма нищо по-вдъхновяващо да си част от подобна организация.

- Защо решихте да се върнете в България?
- В началото не беше съзнателно решение. Дойдох в България през лятото на 2009 г., малко след началото на финансовата криза и след края на фирмата ми за недвижими имоти. С времето осъзнах, че България предоставя много възможности, които винаги са ми липсвали в Англия.

- Какъв бизнес съвет бихте дали на по-младия себе си, ако можехте да върнете времето назад?
- Интересен въпрос. Много от нещата, които бих казал сега на себе си, не бих възприел тогава. Може би защото не съм бил достатъчно зрял да приема чуждо мнение или просто има неща, които може да научиш единствено през опита. И все пак нещо, в което силно вярвам и бих си припомнял във всеки етап от живота си, е силата да влияем на промяната, случваща се около нас. Никога не трябва да се отказваме да сме част от тази промяна.

- Работите по съживяването на село Свежен, като реставрирате единствената фурна там, имате собствена софтуерна компания заедно с Google, музикален продуцент сте на група "Оратница", журирате Chivas Venture. Каква е мотивацията ви да движите всичко това?
- Хората, с които имам възможност да работя. Всеки ден научавам много нови неща, защото съм обкръжен от хора, значително по-компетентни от мен всеки в своята си област.

- Вашето разбиране за успеха е...
- За мен успехът е свободата да работя с професионалисти от различни сфери и с различни умения. Така знам, че във всеки един момент, когато се роди интересна идея, можем да сформираме екип от хора, които да я реализират. Или поне да се опитат да я реализират.