"Нетера" изгради първия Дейта център парк в региона до най-голямата подстанция на Балканите в село Столник, на 20 минути от София
"Нетера" изгради първия Дейта център парк в региона до най-голямата подстанция на Балканите в село Столник, на 20 минути от София

Отминаха времената, когато бизнесът трябваше да инвестира значителни суми, за да изгражда сървърни помещения, да купува скъпи машини, които остаряват само за година, да им осигурява необходимите условия, да плаща на хора за поддръжката им и въпреки това да продължава да се страхува за сигурността на информацията си. Модерните предприемачи максимално се възползват от иновациите и изнасят тази дейност в дейта центрове, които предлагат по-качествени, ефективни и финансово изгодни решения, съчетани със сигурност.

За първи път
София дейта център (SDC), който се превърна в сигурен и уютен дом за дигиталния бизнес на стотици български и чуждестранни компании, се готви до края на 2019 г. да пусне нова услуга. Клиентите на SDC ще получат възможност да си продават един на друг всякакви ИТ услуги. Това ще се случва на специално създадена за тях борса. Компаниите ще могат да опишат своите услуги, цени и условия за предоставяне, а след това да търгуват директно помежду си. Целта на SDC e чрез създаването на този маркетплейс да съдейства на своите клиенти да се възползват от вече осъществената между тях надеждна връзка (поради факта, че са базирани в един дейта център), да им предостави още един инструмент да печелят от иновациите и да подкрепи усилията им за развитие.
Борсата ще е базирана на блокчейн технологията и ще работи с криптирана информация, така че никой друг, дори операторът на дейта центъра, няма да знае при какви условия и на какви цени фирмите сключват сделки. Това се прави за първи път в света.

Първият Дейта център парк в региона - Столник, кани български и чуждестранни оператори
Собственик и оператор на SDC и новия Дейта център парк - Столник, е българският телеком "Нетера". Миналата година компанията започва да разработва SDC-Столник с намерението да го превърне в своя следващ дейта център, но вижда в него потенциал за развитие на нов бизнес модел за цяла Централна и Източна Европа - създаването на Дейта център парк. Село Столник е само на 20 минути от София. Там се намира най-голямата подстанция на Балканския полуостров (с над 1,2 теравата мощност). От гледна точка на спецификата на бизнеса това значи, че може да се разчита на огромна мощност, като "Нетера" осигурява също и оптична свързаност до световните и местните български телекомуникационни мрежи, охрана, наблюдение, поддръжка от висококвалифицирани и опитни инженери. Обектът предлага всякакъв обем от съоръжения. Желаещите могат да наемат част от помещение, отделна стая или цял етаж от сградата (в момента свободната застроена площ е около 1000 кв.м с възможност бързо да бъде разширена до 5000 кв.м). Потенциалният инвеститор може да си построи и отделна сграда до вече съществуващите, така че да разполага със свой обект, в който да приюти собствени служители и клиенти, като разчита на SDC-Столник само за електричеството и телекомуникационната свързаност.

Конкурентни предимства
Операторът на SDC и SDC-Столник - "Нетера" - се е утвърдила като независим телеком с над 23-годишен опит и безупречна репутация в индустрията не само в България, но в целия регион и по света. Над 50% от бизнеса на "Нетера" идват от проекти и работа за клиенти от чужбина. Дейността на компанията е силно фокусирана върху спазването на стандарти. "Нетера" е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001, ISO 27001 и ISO 20000. Последният е сертификат за поддържане на стандарт за качество на услугите, с какъвто малко компании от индустрията могат да се похвалят. Значителен процент от клиентите на "Нетера" работят с фирмата повече от 5 години, като около 20% от тях се развиват паралелно и благодарение на "Нетера" над 10 години.