д-р Филип Ублеков, Гергана Станчева и Анджела Иванова (от ляво на дясно) стоят зад българския стартъп LAM'ON, който разработва биоразградимо ламиниращо фолио за печатната индустрия
д-р Филип Ублеков, Гергана Станчева и Анджела Иванова (от ляво на дясно) стоят зад българския стартъп LAM'ON, който разработва биоразградимо ламиниращо фолио за печатната индустрия

20 социални стартъпа от цял свят бяха представени като финалисти в глобалния конкурс Chivas Venture 2019, който ежегодно предоставя безвъзмездно 1 млн. щатски долара на социалните предприемачи, които съчетават печалбата с целта да повлияят позитивно на света. Сред тях е и българският стартъп LAM'ON. Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създали революционно биоразградимо ламиниращо фолио. То се използва в печатарството като предпазващ слой върху хартиени изделия. За разлика от сегашните решения, LAM'ON се отделя лесно и може да се компостира.
По време на акселераторска програма в The Conduit в Лондон, част от която бе и Гергана Станчева, бяха включени редица семинари, които да помогнат да се развият бизнес уменията и знанията на финалистите. Чрез онлайн гласуване първите 100 хил. долара от наградата ще бъдат връчени от публиката.
Стани част от промяната, гласувай за LAM'ON на Chivas.com!

- Госпожо Станчева, разкажете ни за акселераторската програма, на която присъствахте?
- Беше изключително интензивна серия от лекции и упражнения. Засегнати бяха основни пера в създаването на успешен и отговорен бизнес - финансиране, маркетинг и продажби, методи за измерване на социалното въздействие.

- Кое е най-ценното, което научихте за развитието на бизнеса ви в Лондон?
- Тръгнах си с обогатени знания по много въпроси - как да маркетираме LAM'ON максимално ефективно и да подберем подходящи партньори и инвеститори.

- Защо е важно всеки да гласува на Chivas.com за LAM'ON?
- Количеството ламинирани продукти, което се произвежда и изхвърля само в Европа, е главозамайващо. Проблемът е почти невидим, но последиците от прекомерната употреба на пластмаса са болезнено ясни за всички. Финансиране от Chivas ще ни позволи да произведем изключително природосъобразна, но и конкурентоспособна алтернатива.

- Стартъпът, който получи най-голяма подкрепа при онлайн гласуването, ще получи 50 хил. долара от фонда, а петте му подгласници - по 10 хил. долара. Кога ще са ясни резултатите и какво бихте направили с наградата?
- Резултатите от онлайн гласуването, както и решението на журито за голямата награда ще се обявят на глобалния финал в Амстердам на 9 май 2019 година.

- Пожелаваме ви успех на големия финал на 9 май в Амстердам! Опишете ни как изглежда най-смелата ви цел, свързана с проекта?
- Благодарим много! Екипът ни планира да създаде пълна гама от консумативи за печат, базирани на възобновяеми източници и щадящи хората и природата. Започваме с ламинат за хартия, но далеч не смятаме това да е единственият продукт в портфолиото ни. Искаме цялото производство да остане в България и да изградим един наистина модерен бизнес, в който печалбата и социалната отговорност да вървят ръка за ръка.