Кирил Бораджиев е управляващ партньор на HRS Bulgaria. Завършил е висшето си образование у нас, след това продължава обучението си в Германия. Кариерата си започва в една от най-големите HR компании в света, а днес вече е с над 10 години търговски опит и ключово влияние в HR управлението.
Кирил Бораджиев е управляващ партньор на HRS Bulgaria. Завършил е висшето си образование у нас, след това продължава обучението си в Германия. Кариерата си започва в една от най-големите HR компании в света, а днес вече е с над 10 години търговски опит и ключово влияние в HR управлението.

- Господин Бораджиев, през каква трансформация премина HRS Bulgaria от създаването си преди 7 години досега?
- Започнахме като стартъп компания с шепа хора и безброй предизвикателства, докато намерим място на HR сцената. Периодът на доказване на HRS беше повратен момент, в който личната ни дисциплина и убеждения ни помогнаха да се справим с трудностите. Най-силна мотивация беше и все още е чувството за ангажимент, поет към останалите хора от екипа, които са инвестирали всичко в идеята HRS да бъде успешна компания. Основните корпоративни трансформации се случиха през последните 3 години, когато спечелихме най-големите си клиенти и създадохме 4 екипа, опериращи във всички сфери за подбор на персонал. В момента в HRS работят 75 души.
През 2018 г. се опитахме да имплементираме мениджър на високо ниво от външна компания за първи път, но този ход не ни донесе очакваните резултати. За да постигнем успешно целите си, е важно всички в HRS да познават ценностите и правилата на компанията. Затова взехме решение да продължим да развиваме и да инвестираме в потенциала на служителите си чрез вътрешни обучения с цел изграждане на лидери в екипа.
 
- Какво прави една HR компания истински силна и отличителна сред немалката конкуренция?
- Основен фактор HRS да се наложи като ключов партньор на бизнеса в България е това, че сме независима компания. Водим се изцяло от тенденциите на пазара на труда и сме ориентирани към нуждите на нашите клиенти - от отделни кандидати до световни корпорации. Винаги се стремим да даваме повече от това, което се очаква от нас, действаме проактивно и отговаряме на въпроси още преди да ни бъдат зададени. Фактът, че няма друга HR компания у нас, която за 7 години да се позиционира като лидер в сферата, доказва напълно отдадеността ни.

- Какъв е вашият начин за изграждане на доверието с работодателите и кандидатите за работа?
- Основните аспекти, към които се придържаме в отношенията си с бизнес партньори и отделни кандидати за работа, са три: стриктно спазване на изискванията им, анализ на ситуацията и провеждане на индивидуална консултация според казуса. Вярваме в изграждането на дългосрочни партньорства, а не в постигането на бързи печалби. За целта са нужни честност при поемането на ангажименти и гледане в перспектива. Винаги сме напълно открити към кандидатите относно условията на работодателя и предлагаме най-доброто за двете страни в зададените срокове.
 
- Как очаквате да се развива HR пазарът в идните години и вие с каква стратегия ще отговорите?
- Очаква се все по-скоростно развитие на пазара на труда в България с инвестиции в сферата на ИT, аутсорсинг и производство. HRS ще посрещне тенденцията с изграждането на по-голям екип, който да отговори на нуждите на бизнеса. Ще продължим с фокус да затвърждаваме дългосрочните си отношения с клиентите, както и да печелим нови партньорства, за да подпомогнем ефективната работна среда у нас. След успешното стартиране на офисите ни в Пловдив и Румъния смело планираме да създадем представителство и в друга европейска държава до 2020 г.    

 

HRS Bulgaria е една от най-динамично развиващите се HR компания у нас. Предлага пълен набор от услуги в подбора на персонал, консултиране на бизнеси и оценка и подготовка на индивидуални кандидати.