СНЕЖАНА РАЙКИНСКА е основател и управител на първата агенция за ИТ подбор в България Bulwork, която има офиси в София, Пловдив и Ямбол, както и през партньор - в Германия. Компанията е пионер в редица практики при подбор на специалисти за ИТ сектора в страната. Компаниите, с които през годините е работила, са над 400.
СНЕЖАНА РАЙКИНСКА е основател и управител на първата агенция за ИТ подбор в България Bulwork, която има офиси в София, Пловдив и Ямбол, както и през партньор - в Германия. Компанията е пионер в редица практики при подбор на специалисти за ИТ сектора в страната. Компаниите, с които през годините е работила, са над 400.

- От 2000 г., когато е създадена Bulwork, досега коя е трансформацията на индустрията, която наблюдавате?  
- От една страна, навлизането на чуждестранни компании, и то до степен, че те в момента представляват повече от половината от сектора. Вторият значим момент, който преживява сега ИТ, е да се нагласи спрямо новите реалности: скъпа работна сила - сравнително висока цена на труда, съотнесена спрямо производителността и реалностите отпреди 10 и 20 години, сериозната липса на служители като последствие от демографската ситуация в страната. Същевременно сериозно развитие на технологиите, което води до бърз достъп за повече хора, както и по-лесно навлизане в ИТ сектора от желаещите да работят. Не на последно място, развитие на градове извън столицата като потенциални ИТ хъбове - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора.

- Как HR гилдията успява да отговори на динамиката?
- HR секторът, за съжаление, не е подготвен да отговори на тези промени. Все още е доста консервативен, в голяма степен не осъзнава сериозната трансформация, която е настъпила в новото поколение служители, които са подвластни на тенденцията за геймификация*  на работното място. Много колеги още не са осъзнали новите реалности. Далеч сме от осъзнаването на истинските потребности на ИТ сектора и как ние като специалисти в областта на HR можем да съдействаме и да развиваме работната среда и работните взаимоотношения. Ще ви дам един прост пример - около 50% от заетите в ИТ сектора биха избрали отдалечена заетост, без да посещават офис. Или например възможността да сменят проекти и компании на 6 месеца или на една година.

- Ако днес обявите, че търсите софтуерен разработчик, колко време ще ви трябва да го откриете и с какво ще го спечелите?
- Зависи от технологиите, които очакваме да познава. Има технологии, които биха ни позволили да намерим желания специалист за няколко работни дни, и други, при които може да отнеме повече от месец. Основните разлики за нас се състоят във все по-голямата конкуренция между фирмите, защото преди 10 години половината от компаниите, които оперират понастоящем, ги нямаше. Това позволяваше по-малък избор на кандидатстващите и респективно много по-лесно взимаха решение за бъдещото си работно място. В момента един добър специалист в София, независимо от технологиите, които ползва, може да избира между 5-6 и повече предложения за работа. Преди 10 години щяха да бъдат 1-2. Това доведе до скок на заплатите в сектора, който не беше обвързан с по-висока квалификация или производителност, както и развитие на социалните политики в компаниите. Мога да споделя например, че социалните политики на ИТ компаниите в София са в пъти по-добре развити и по-богати на елементи от тези в Берлин.

- Какво е нивото на текучеството сред ИТ специалистите и кои са компаниите, които намират начин дългосрочно да спечелят тяхната лоялност?   
- Текучеството се движи средно в рамките на 10-15%, което е доста приемливо предвид горещия ИТ пазар. Преди години се смяташе, че е важно да задържиш на едно работно място максимално дълго един служител независимо от неговото представяне. В момента по-важно е да е максимално отдаден на работата си, максимално производителен за времето, в което работи, както и да носи позитивизъм на него, отколкото да се опитваме да го задържим изкуствено за дълго време.