КРИСТИНА ИВАНОВА е вицепрезидент "Операции" и прокурист на TELUS International Europe в България.
КРИСТИНА ИВАНОВА е вицепрезидент "Операции" и прокурист на TELUS International Europe в България.

- Тази година TELUS International Europe стартира мащабна кампания, свързана с първата работа на младите хора. От какво е провокирана тя?
- Кампанията "Твоята първа работа" е провокирана от тенденцията, която наблюдаваме, че много малко от младите хора са запознати с възможностите за първа стъпка в кариерата си. Като най-големия работодател в аутсорсинг сектора виждаме възможностите, които ние можем да им предложим - работа в международна среда, за едни от най-големите брандове в света и възможности за кариерно развитие. В днешно време не е задължително първата работа да бъде нискоквалифицирана и да няма допълнителна стойност. Тя може да развива важни качества и да е първата стъпка от дългосрочна кариера. От проучване, което направихме, видяхме, че младите хора все още отиват в сферата на обслужването за краткосрочна работа, защото не са запознати с възможностите, които аутсорсинг индустрията предоставя.

- В битката за таланти в аутсорсинг индустрията у нас какво прави един работодател различен и предпочитан?
- Различен го правят културата и ценностите, зад които компанията застава. В момента в България имаме над 3000 служители. Виждаме, че за много голяма част от тях разликата идва от това дали компанията е социално отговорна, дали полага достатъчно грижа не само за служителите си, но и за околната среда. Възможностите за развитие също правят разлика. В днешно време компаниите, които успяват да задържат талантите си дългосрочно и да ги развиват, са тези, които са предпочитан работодател. Това означава, че в една конкурентна среда те успяват да създадат ангажираност в служителите си. Самите ние инвестираме много както в социална отговорност, така и в много програми за обучения. По подобие на инициативата ни "Мога там. Искам тук", която цели да върне талантливи българи в България, кампанията "Твоята първа работа" е част от социалната ни отговорност към младежите в България с призив за информиран избор на работно място.

- Какви са прогнозите ви за развитие на аутсорсинг индустрията 2019?  
- Business Process Outsourcing (изнасянето на бизнес процеси - бел. ред.), или по-краткият и познат у нас вариант - аутсорсинг, все още е сред сравнително новите индустрии в страната, като развитието през последните 10-12 години е с възходящи бързи темпове. Към днешна дата BPO участва във формиране на бизнес климата у нас и поставя България на глобалната карта. За TELUS International като лидер в BPO 2019 г. започна активно и с ясни цели. В преговори сме с големи международни компании, които бихме искали да добавим към портфолиото си с клиенти. Някои от тях вече посетиха офисите ни, а с други срещите предстоят. В този смисъл очакваме и откриване на нови работни места.