От меки и свежи до наситени и силни, вината от Балканите предлагат богата палитра от вкусове
От меки и свежи до наситени и силни, вината от Балканите предлагат богата палитра от вкусове

Хърватия е географски много разнообразна и има два климатични региона - средиземноморски и континентален, така че е дом на много сортове грозде и широка гама от добри вина. Страната е малък производител и има около 60 винарни, по-голямата част от които са малки. Доминира производството на бели вина. Източният регион на Хърватия е домът на „грасевина“ - сухо вино, което е много близо до ризлинга.
Македония има почти 300 слънчеви дни годишно, което дава много подходящ климат на гроздето. Основният район за винопроизводство е Повардарието - от двете страни на река Вардар. Винопроизводството е съсредоточено около сортовете Червен вранец и бялата Смедеревка. Вранецът има дълбок цвят и интензивен букет.
Молдова е добре известна с белите и червените вина, както и с розетата. Молдовците са отглеждали грозде в продължение на хиляди години и почти всяко домакинство разполага със собствено малко лозе и собствена изба, в която се съхраняват винени бъчви. Каберне совиньон и Мерло са най-популярните видове червено вино, но има и други сортове, като Пино ноар, Малбек и Саперави.