Позитивното отношение не зависи от количеството коса
Позитивното отношение не зависи от количеството коса

За повечето от нас косата е даденост, която притежаваме, но която не ценим, докато не започнем да я губим. Неумолим природен факт обаче е, че с хода на времето косата на мнозина започва да оредява, като в много случаи се стига до оплешивяване. Проблемът засяга и двата биологични пола, но е много по-разпространен при мъжете. Според статистиката на AHLA (American Hair Loss Association) около 85% от тях преживяват в някаква степен загуба на коса, преди да навършат 50 години, като при някои процесът започва още след 20.
Добрата новина е, че оредяването на косата и оплешивяването рядко са белег за здравословни проблеми. Факт е, че косопад може да бъде предизвикан от различни фактори - тежък стрес, недостиг на витамини и минерали, кожни инфекции, прием на някои видове лекарства, както и бременност и кърмене при жените. Всички тези причини обаче са лесни за диагностициране, като проблемите с косата са обратими.
В огромната част от случаите (около 95%) обаче става дума за типичното мъжко оплешивяване (андрогенна алопеция), което е резултат от сложна комбинация фактори.