Изкуственият интелект освобождава хората от рутинни дейности
Изкуственият интелект освобождава хората от рутинни дейности

Свикнали сме да възприемаме изкуствения интелект като нещо футуристично. Истината е, че тези технологии отдавна са част от всекидневието ни, без да го осъзнаваме. Само един пример за това са нашите "фийдове" във Facebook, генерирани от усъвършенствани самообучаващи се AI алгоритми, чиято цел е да задържат вниманието ни възможно най-дълго.
AI е широко понятие и обхваща технологии, реализирани в софтуерни алгоритми. Основното им отличително качество е, че притежават някои когнитивни способности, сходни с тези на хората, например планиране, самообучение, откриване на модели в произволни данни, както и намиране на решения. За разлика от традиционния софтуер AI алгоритмите могат да разпознават и да реагират на неочаквани обстоятелства, които не са предварително предвидени от програмистите. За да работи, AI софтуерът изисква две неща: хардуерна изчислителна мощ (процесори) и данни - колкото повече, толкова по-добре.
В контраст с това, което виждаме във фантастичните филми, в реалния свят AI софтуерът е просто инструмент, който помага и допълва хората, обработвайки огромни количества данни с прецизност и бързина, недостъпни за човешките способности.