Константинос Милонас
Константинос Милонас

- Господин Милонас, защо малък пазар като българския е от значение за компанията ви?
- Когато избираме държава, в която да инвестираме, ние търсим добри възможности за развитие, политическа и икономическа стабилност и най-нисък риск.
Фактът, че България е в ЕС, има пазарно ориентирана икономика и висок среден доход,  дава доста добро ниво на стабилност от гледна точка на бизнеса. Също така данъчната ви политика е една от най-благоприятните в Европа. Освен това България има добре образован трудов пазар и е предпочитано място за инвестиции от голяма част от международните компании, които са наши клиенти по цял свят. И финално, като локация вие сте в сърцето на Балканите, което ви превръща автоматично в стратегически логистичен хъб.
Всички тези фактори правят България интересен пазар за нас, с голям потенциал за организацията ни. Разбира се, пазарът е много по-различен от този в развити страни като Франция, Италия и т.н., но потенциалът на развиващи се пазари не трябва да бъде пренебрегван.
Навсякъде, където Adecco оперира, ние споделяме една и съща философия: да вдъхновяваме, мотивираме, обучаваме и развиваме хората, така че да са добре подготвени за променящия се работен свят.

- В какво състояние поехте бизнеса и кои са постиженията, с които управляваният от вас екип се гордее?  
- Adecco България расте с всеки изминал ден и редовно добавяме в портфолиото си нови компании, които са се доверили на ноу-хауто ни, за да станат по-ефективни и по-продуктивни. Радвам се, че имам много добър екип, с голяма експертиза и опит в HR сферата, за да предлагаме на клиентите си най-добрите решения за всяка тяхна нужда, свързана с работното място. Горд съм с отбора си по редица причини, но най-вече заради етиката им и тяхната мотивация.

- Как българските партньори ви приемат като мениджър?
- Винаги съм приемал хората в компанията за свое семейство. Основната разлика между екипите, които се сработват, и тези, които не успяват, е в нивото на социално дистанциране. И това е главният ми фокус - да увелича нивото на емоционална връзка между членовете на екипа. Ние всички работим на едно и също място, споделяме общи предизвикателства, заедно ги преодоляваме и така ставаме все по-успешни. Дори и да идваме от различни държави, ние общуваме всеки ден, нагласяме се един спрямо друг, изграждаме доверие и достигаме до всеобщо разбирателство.
Живеем в глобализиран свят и работим за глобална компания. Езикът не е проблем, стига да споделяме обща култура, виждания и вярвания.

- Какво знаехте за страната ни, преди да дойдете, и как с течение на времето този факт се промени?
- Преди бях посещавал България само за почивка. Винаги съм бил впечатлен от природното ви разнообразие, планините, долините, морето, реките, езерата. Също така и от вкусната ви кухня. Но най-много от българите.
От бизнес гледна точка първият ми допир с България е от 2003 г., когато започнахме да правим планове да отворим офис тук. След това през 2008 г. посетих държавата ви за глобална среща на компанията ни. Спомням си колко впечатлен бях от нивото на развитие на България само за пет години. Хората, разбира се, правят разликата! В крайна сметка нашият бизнес е изцяло за хората. И аз съм късметлия, че се запознах с много български колеги, клиенти, партньори и това ми показа, че споделяме общи виждания, ценности и бизнес етика!   

ADECCO GROUP e световен лидер в областта на HR решенията. Компанията предоставя постоянна или временна заетост всеки ден на повече от 700 хил. души по света. Повече от 34 хил. служители в 60 държави обслужват над 100 хил. клиенти. В България Adecco оперира от 2005 г. Наскоро компанията беше отличена с втора награда в класацията Great Place to Work в Европа.