Сочният бургер с вкус на прясно телешко, в който няма никакво месо, е направен от лабораторно обработен растителен протеин
Сочният бургер с вкус на прясно телешко, в който няма никакво месо, е направен от лабораторно обработен растителен протеин

Той е сочен, има вкус на прясно телешко и съдържа полезни хранителни вещества. Той е бургер, в който няма никакво месо, а вместо това е направен от лабораторно обработен растителен протеин. И 2019 е годината, в която всички поискаха да го опитат.

За какви пари говорим
Лабораторно създаденото месо е новият хит в хранителната индустрия, което дава признаци, че може да я промени из основи. Според анализ на една от най-големите британски банки – Barcleys, месото, създадено на растителна основа, ще „отхапе“ 10% от пазара на месни продукти в следващите 10 години и продажбите му ще достигнат колосалните 140 млрд. долара годишно. Към момента веган храните вече генерират приходи от 730 млн. годишно. В САЩ, където този тренд е най-леснозабележим, изкуствените меса вече отговарят на 2% от пазара и отбелязват ръст на продажбите 5 пъти по-голям от този на традиционните производители. Това кара наблюдателите да вярват, че става въпрос за устойчива тенденция и променящ се пазар, а не за временна мода.