Рибата с пластмаса е само част от цялостната картина
Рибата с пластмаса е само част от цялостната картина

Хапвате ли си редовно полиетилен? Както препоръчват диетолозите – два пъти седмично? Ама как така „не препоръчват“, та нали е класика, че дваж в седмицата трябва да се яде риба! Значи – дваж в седмицата и полиетиленче.
Уви, това не е шега. Повечето от нас хапват някакъв вид пластмаса заедно с рибата, която слагат на трапезата си. Така е, защото реките, моретата и океаните изобилстват от пластмаса с микроскопични размери. Тя е дребна, много дребна, невидима с просто око – размерите на едно парче са около милиметър или дори микрометър. Пластмасови частици с подобни мащаби навлизат в телата на рибите, докато животинките плуват и се хранят. После тя циркулира в кръвта им и се отлага в телата им. След това ние слагаме тази риба на масата си и хапваме…
За много хора остава неясно откъде се взема тази дребна пластмаса в рибата. Всяка пластмасова бутилка, чашка, чинийка или друг съд, клечка или бъркалка, попаднала в реките и моретата, бива огрявана от ултравиолетовите лъчи на слънцето, лашкана от водата, блъскана в скалите.