Уличният фитнес не само е безплатен, но изгражда малки общности от трениращите
Уличният фитнес не само е безплатен, но изгражда малки общности от трениращите

Ако през последните години в лятна утрин сте минавали през Княжеската градина в София, може би са ви направили впечатление двама атлетични дядовци. Случайно или не, точно срещу Спортната палата общината е разположила уреди за тренировки на открито. И ако младите хора явно предпочитат комфорта на закритите и климатизирани фитнеси, двамата застаряващи спортни ентусиасти не изпускат сутрин, в която голи до кръста да потренират навън.
Доколко това е естетическа гледка, е отделен въпрос. Но е факт, че спортът все повече заема важна част от живота на българина. Говорим за активно спортуване, все пак ясно е, че гледането на футбол от дивана винаги е било любимо занимание. Статистическите доказателства за тези развития са налице. Според Eurostat, ако преди 5 години 80% от българите не са спортували, данните за 2018 г. показват, че неактивните хора у нас са „само“ 60%. Това продължава да не е впечатляващо, но поне развитието е положително.
Със сигурност важен фактор в това развитие са картите за служители, които дават възможност за достъп до различни спортни обекти.