“Бърза помощ” в София с най-много закъснения

публикувано: 25/03/2010 - 10:54 | | коментирай сега
 “Бърза помощ” в София с най-много закъснения

Столицата ни е градът, в който е най-рисковано да се разчита на „Бърза помощ”, става ясно от доклад на Сметната палата.

Над 94 % от общия брой на закъсненията в страната при нужда от спешна медицинска намеса се падат на софийските линейки, установи проверка на ведомоството. Колите с червени буркани са се забавили при повикване на адрес над 14 500 пъти, се казва в одитен доклад на палатата.

Данните от проверката са за 2008 г. и ползват за норма европейските стандарти, според които времето за пристигане на адрес е между 8 и 10 минути. У нас, за всеки случай, този срок дори е либерализиран до 20 минути, което означава, че закъснението започва да се отчита след тях. Сред най-честите оправдания за забавянията са: задръстванията, лошите пътища, подаването на неточни и лъжливи адреси.

Автомобилният парк на спешната помощ вече е обновен в значителна степен, но въпреки това на много места продължават да ползват амротизирани линейки, чиято поддържка излиза скъпо. От Сметната палата отправят още една критика - че липсват единни правила за координация при спешни случаи, както и ефективен контрол при изпълняваните задачи. Одиторите отбелязват и високо ниво на текучество на персонала в спешните центрове.

При лекарите то е два пъти по-високо в сравнение с останалия персонал. Спешната помощ извършва и много несвойствени дейности - например превозването на трупове и кръвни проби за алкохол и други упойващи вещества, взети от шофьори, пише още в одита.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.